Povratak kralja: Đoković je šampion Vimbldona!

Novak Đoković osvajač je ovogodišnjeg Vimbldona po sedmi put u svojoj karijeri. Đoković je savladao Nika Kirjosa sa 3:1 u setovima 4:6, 6:3, 6:4, 7:6.

Australijanac je pružio odličnu partiju i agresivnim startom stigao do prvog seta u meču. Skoro čitavog meča Kirjos drugi servis servirao je kao i prvi, bez zadrške.

Ipak, Đoković je uspio da nametne svoj ritam koji je držao do kraja meča. U drugom setu ubrzo je uslijedio brejk koji će Đoković sačuvao do kraja seta. Istom igrom služio se do kraja i stigao do sedme titule u Londo

Treći set

6:4 – NOVAK GAZI! Kakav preokret. Nadmudrio je Kirjosa i lagano priveo gem kraju – 2:1 u setovima.

5:4 – Brejk Đokovića! I pored toga što je Kirjos nastavio da početnim udarcima ima inicijativu (40:0 za minut), malo je “poletio” po tom pitanju, pa je na 40:15 potrčao naprijed, želeći da servis-volej igrom brzo završi gem. Ali, to nije bilo dovoljno da se tada nadmudri Đoković, koji je tu brzopletost kaznio igrom s osnovne linije. A onda je Nole uspio i da izjednači, izvrsnom forhend dijagonalom. Kirjos je tada, u razgovoru sa sobom, psovao i… umjesto da se smiri, odmah krenuo da servira. A tada je napravio dvostruku servis grešku i time omogućio brejk šansu Noletu. Australijanac je potom pogriješio prilikom prvog servisa, drugi je bio taman toliko slabiji od uobičajenog da je Đoković preuzeo inicijativu i – Kirjos je pogrešio. Novak će servirati za osvajanje seta!

3:4 – Još jedan vrlo uzbudljiv gem. Do 30:30 na servise rivala stiglo se i Đokovićevim dobrim potezima, i razornim servisima Kirjosa (ali i njegovim 19. asom, drugim na meču koji je “ozvaničio” traženjem čelendža), da bi se potom Novak okliznuo i… to je bio drugi od tri asa u ovom gemu, koji je Australijanac rešio u svoju korist.

3:3 – Najbolji mogući odgovor Novaka Đokovića. Gotovo savršen servis gem: za tili čas je došao Nole do 40:0, potom imao dvostruku servis grešku, da bi potom bekhend “dropšot” presudio Kirjosu. Neriješeno je, idamo dalje. 

2:3 – Kakav gem, kakve reakcije Kirjosa! Još jedan nestvaran gem. U prva dva poena, Kirjos je oba puta izveo “tvinere” (udarce kroz noge), jednom je tako natjerao Đokovića na grešku, ali drugi put mu nije bilo spasa. Ipak, “gađajući linije” u narednim razmjenama, došao je do 40:15, da bi potom Australijanac počeo da griješi. I da se nervira. I da psuje. Na 40:30 je pogriješio pri prvom servisu, a onda se neko dijete na kratko oglasilo s tribina. Tražeći (ne znamo po kom osnovu) od francuskog sudije Luksemburga da mu se dodijeli prvi servis, riješio je da ipak servira – i pogriješio. Zbog Kirjosove psovke koja je uslijedila, od sudije je javno opomenut, a kada je zatim Australijanac sa dva razorna servisa za tili čas riješio gem u svoju korist, došao je do arbitra i riješio da se svađa na pomenutu temu. Po njegovom mišljenju, nije se to oglasio neki mališan s tribina “već jedna te ista žena koja to radi duže vremena, a danas je sigurno popila 700 pića”. Kirjos je ponovo u svom stilu, izdržao je malo više od sat i po bez ovakvih “izliva” … 

2:2 – Sjajan odgovor Đokovića. Sjajan. Uz njegovo “staro oružje”, savršenu bekhend paralelu, odmakao se rezultatski na 40:15, a potom odličnim servisom osvojio “svoj” gem.

1:2 – Još jedan vrlo, vrlo interesantan gem. Nije bilo brejk šansi za Noleta, ali jeste uzbudljivog nadigravanja, istinskog teniskog nadmudrivanja i… za nijansu bolje igre Kirjosa (koji je iz drugih servisa slao lopticu brzinom od 200 kilometara na sat, što mu je u mnogome olakšavalo posao). Ništa, idemo dalje, vodi Australijanac u trećem setu, serviraće Srbin.

1:1 – Napeto, napeto… Kirjos je dočekao da Nole napravi dva kiksa, time je stigao do 30:30 na Srbinove servise, ali je Đokvoić tada krenuo da igra sjajno bekhendom, a taj udarac mu je i donio dva naredna poena, ujedno i gem.

0:1 – Šteta! Dvije brejk lopte je imao Novak Đoković na startu treće dionice, ali šta je sve Kirjos potom uradio… Najprije je “fintirao” da će servirati ispod ruke, pa izveo normalan servis (i, to je umalo bio as), potom je Đokovića malo “prošetao” po osnovnoj liniji, a nakon što je obje brejk šanse spasao, Australijanac je “dodao gas” i razornim servisima osvojio gem. 

Drugi set

6:2 – Nole je uspio sigurnom igrom da sačuva brejk prednosti i stigne do seta. Kirjos je vodio u posljednjem gemu i pokazao da je nezaustavljiv. Đoković je gubio savršeno odigrane poene, samo zato što Kirjos nije odustajao.

5:2 – Đoković nastavlja da igra izvrsno u drugoj dionici. Istina, malo je bilo strepnje na 30:30, ali je izdržao taj nalet Australijanaca i uz dva osvojena poena osvojio gem. Još jedan mu treba za izjednačenje u setovima.

4:2 – Ekspresno dobije gem od strane Kirjosa, uz samo jedan izgubljen poen. Ne da se Australijanac…

4:1 – Auh… Važan, vrlo važan gem, osvaja ga Novak! Poveo je Srbin sa 40:15 uz dobru kontrolu igre servisom, ali je onda Kirjos iz trka u lijevu stranu poslao neodbranjivu bekhend dijagonalu i iznenadio Noleta. Đoković je potom “uhvaćen na pogrešnoj nozi”, pa je Australijanac, poslije nekoliko “ravnih” bekhenda – izašao na mrežu i, iz drugog puta, smečom izborio izjednačenje. Dva naredna poena, međutim, servisima je odlično “pripremio” aktuelni šampion, pa je osvojio i njih, i gem. Vrlo važan gem.

3:1 – Brejk Đokovića! To se čekalo! Na “nuli” je ostavio Nole Kirjosa, i to jer mu je bekhend “proradio”, počeo je i mrežu da pogađa na idealne načine (i izvinjavao se), ali – potpuno zasluženo je preokrenuo zbivanja na terenu u svoju korist. Onaj prethodno opisani dugi poen, na 30:30 u minulom gemu, potpuno je podigao samopouzdanje šampionu, a uzdrmao Australijanca.

2:1 – Kakav gem i kakav odgovor, kakvi živci Srbina! Druga forhend greška Đokovića na ovom meču dovela je do toga da Kirjos povede sa čak 7:1 u dužim razmjenama u finalu, a time i da izjednači na 30:30. Ali, najteži poen u ovom susretu, posle 21 udarca, potom je osvojio Novak, koj ije pogledao ka svojoj loži i vrlo zadovoljno, stežući reket kao da steže pesnicu, otišao da iznova servira. Osokljen tim poenom, i narednu dugu razmjenu je riješio u svoju korist, a time je i gem osvojio. Da li je ovo najava početka preokreta?

1:1 – Nastavlja Kirjos da nestvarno servira. Stigao je već do deset asova, poveo sa 40:15 i onda napravio propust, misleći da Nole šalje lopticu u aut nije ni odigrao – a Đoković je pogodio liniju. Međutim, izuzetnim servisom natjerao je aktuelnog šampiona na grešku, pa je tako Australijanac dobio gem.

1:0 – Odličan početak druge dionice za branioca titule. Gotovo savršeno odigrano od strane Novaka Đokovića, koji je poveo.

Prvi set

4:6 – Kirjos samouvjereno na svoj servis dolazi do prvog seta.

4:5 – Ekspresno je odgovorio Nole. Novi “brz” gem našeg tenisera, koji je uspio da rezultatski priđe, ali će Kirjos sada servirati za osvajanje prvog seta, zahvaljujući jedinom brejku na meču koji je upravo on i napravio.

3:5 – Čudesno servira Kirjos, čudesno… Za minut i koji sekund pride osvaja gem, bez izgubljenog poena, uz peti as na meču i servise poslije kojih je loptica išla brzinom od preko 215 kilometara na sat. Nema šta, briljantno igra australijski teniser u svom prvom grend slem finalu.

3:4 – Uh, konačno (opet) odličan gem Novaka Đokovića. Na “nuli” je ostavio rivala, iako je Kirjos, nonšalantno a vrlo atraktivno, usred jednog poena iznenadno odigrao lopticom “kroz noge”. Đoković je uspio da poentira i tada, a i uz odlične servisi, i u svim ostalim odigranim poenima u “svom” gemu. Ipak, još uvijek ima brejk zaostatka…

2:4 – Skoro dvadeset minuta igre, a Kirjos je napravio samo jednu jedinu neiznuđenu grešku. Novak ih je napravio pet. Uz četvrti as, Australijanac, a ponovo bez izgubljenog poena, došao je do “potvrde brejka”, i vođstva od dva razlike. Nema šta, bolji je u ovim trenucima Nik, koji neretko koristi servis-volej igru. I to impresivno je koristi…

2:3 – Brejk Kirjosa! – Nestvarno igra Austrlijanac u ovim trenucima. Ne samo da je “napao” Noletov servis, već je uspio da ga i ukroti, i da odmah preuzme inicijativu. Već trećim odličnim “dropšotom” na meču je prednost od 15:30 uvećao na onu koja znači dve uzastopne brejk lopte, da bi se Novak pobrinuo da prvu anulira tako što je sjajno, pod noge, poslao lopticu rivalu. Drugu, međutim, nije – jer je napravio dvostruku servis grešku… Probao je da izvede as, što nije uspio za svega nekoliko centimetara, a onda je Nole išao na rizik, još jednom vrlo snažno servirao, ali opet – nerpecizno.

2:2 – Strašan odgovor Kirjosa. Za minut i po je dobio servis-gem, i to prvi put na meču bez izgubljenog poena! Fantastičan početak finala, nema šta…

2:1 – I pored toga što je Kirjos izveo jedan fantastičan potez forhendom, pogodivši na čudesan način paralelu (što mu je i donijelo poen), Đoković “ne odstupa” od ideje da servisima diktira tempo. I, to mu, za sada, fantastično ide. Opet je osvojio “svoj” gem bez ikakve panike, pokazavši da je vrlo, vrlo motivisan, ali i vrlo koncentrisan na početku ovog finala. S druge strane, Kirjos svojim potezima kao da hoće da od meča napravi istinski spektakl, uz ezgibicije, ali ne zaostaje Nole za tim, kada već dođe do atraktivnih razmjena…

1:1 – Auh, kakav gem! Đoković je svašta preživeo u njemu. I vođstvo rivala od 40:0 jer je Kirjos dobio i treću dugu razmenu (od tri odigrane na ovom meču), pa je potom iz drugog servisa uspeo da izvede as, a onda je probao da reši gem serviranjem “ispod ruke”. Ipak, Đoković se nije dao iznenaditi, pa je osvojio i taj, i naredni poen, no – potom je Nole pogriješio kod “dropšota” i, poslije četiri minuta borbe (dvostruko duže nego kada je Đoković servirao maloprije), rezultat je 1:1.

1:0 – Dobro je počelo. Iako je Kirjos pripretio na samom početku, dalje od dva poena nije uspio da dođe. Đoković je podigao nivo serviranja pred kraj “svog” gema, a potom je u njegovoj završnici Australijanac napravio svoju prvu grešku.

ATV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top