Zejtinlik dobio novog čuvara: Deda Đorđe više nije čuvar groblja

“Dobar dan. Ja sam Krstimir. Dobro nam došli”, tako goste, uz topao osmjeh i čvrst stisak ruke, dočekuje novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu.

Naslijedio je 94-godišnjeg Đorđa Mihailovića, legendarnog čuvara, koji je, kako Krstimir Copas (Tzopas) kaže, rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, tu proveo djetinjstvo, mladost i cijeli život.

Na pitanje da li i njegovi potomci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema potomaka na Zejtinliku, nego je to mjesto dobio zahvaljujući povjerenju koje je stekao.

“Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam povjerenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar”, priča Krstimir, piše Telegraf.

Prethodno se pričalo da će deda Đorđa naslijediti njegov nekadašnji zamjenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali pošto mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković napisao je 24. decembra prošle godine na Instagramu da će “država umijeti da zaštiti našeg čestitog starinu Đorđa Mihailovića i naše vojničko groblje Zejtinlik od samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja pojedinaca. Čuvari naše svetinje mogu da budu samo izvanredni ljudi, koji su moralno i na svaki drugi način dostojni veličine naših predaka na Solunskom frontu, a Predrag Nedeljković nije takva osoba”.

Telegraf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top