Kako se postupa sa oduzetom robom i ko najviše profitira od nje?

Pod palicom Uprave za indirektno oporezivanje – juče se odvijala aukcija carinskog, zaplijenjenog čoko-krema.

Licitiralo se za sumu od dvije do 10 hiljada maraka. Najveću ponudu je dao Rambo Sejinović iz Visokog. Za 2.134 teglice ovog čoko-namaza izdvojio je više od 9.000 maraka. Da je namaz kupljen po redovnoj cijeni, izdvojio bi mnogo više.

– Koštalo bi najmanje, 14 do 15 hiljada. Pošto je krajnji rok upotrebe do 8. mjeseca, moralo se dati po nekoj nižoj cijeni – kaže Sejinović.

Iako rok trajanja za ovu robu ističe za dva mjeseca, Sejinović vjeruje da će sve rasprodati i biti na dobitku. Primjera radi, u marketima malu Nutelu platićemo oko šest maraka, dok će je Sejinović preprodavati za marku, do marku i po manje.

Kako je ovaj proizvod dospio u skladište Uprave za indirektno oporezivanje, pitali smo nadležne. Iz Uprave navode, da je u pitanju privremeno oduzeta roba, dok se sudski postupak ne okonča. Dodaju da, ukoliko je ta roba okvalifikovana kao krivični postupak, a sudski proces još traje, a pri tom se radi i o lako kvarljivoj robi, kao što je slučaj sa Nutelom – Uprava ima pravo da raspiše licitaciju.

Međutim, kome novac ide? I ko ovdje profitira? Јer, građani sigurno od ovoga nemaju ništa!

– Dobijeni novac se stavlja na posebni račun i kada se postupak završi pred nadležnim sudom, novac, ako je utvrđen prekršaj, ide u raspodjelu svih prihoda indirektnih poreza, a u slučaju da se ta roba mora vratiti licu, onda se novac od prodaje vraća – ističe portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

U većini licitacija pravo učešća imaju isključivo pravna lica koja kasnije mogu vršiti preprodaju-prodaju proizvoda.

U prošlosti, u banjalučkom naselju Mejdan, bila je smještena prodavnica gdje su svi mogli licitirati – kupovati od “igle do lokomotive”, po veoma povoljnim cijenama. Ali, za zakonski okvir više ne postoje nekadašnje carinske prodavnice.

RTRS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top