Azovstal je u ruskim rukama?

Više od 260 ukrajinskih vojnika, od kojih su mnogi ranjeni, evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, koji je, kako se čini, prepustio kontrolu nad gradom Rusiji nakon 82 dana bombardovanja.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, rekla je kasno u ponedjeljak da su 53 teško ranjena vojnika evakuisana u bolnicu u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom i da je više od 200 drugih prevezeno kroz koridor u Olenivku. Ona je rekla da će se “provesti postupak razmjene” kako bi se evakuisani vratili kući.

Bilo je nejasno koliko je vojnika ostalo u čeličani, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao

“Nadamo se da ćemo spasiti živote naših dječaka. Želim da podvučem: Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji. To je naš princip”, rekao je on u video izjavi.

Evakuacija će vjerovatno označiti kraj najduže i najkrvavije bitke u ukrajinskom ratu i značajan poraz Ukrajine. Mariupolj je sada u ruševinama nakon ruske opsade za koju Ukrajina kaže da je ubilo desetine hiljada ljudi u gradu.

Za Ukrajince je fabrika Azovstal postala simbol otpora, sa stotinama vojnika koji su se tamo borili čak i nakon što je ostatak grada pao pod ruske snage.

Vjeruje se da je oko 600 vojnika bilo unutar čeličane.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su vojnici koji brane čeličanu ispunili svoj borbeni zadatak.

“Vrhovna vojna komanda naredila je komandantima jedinica stacioniranih na Azovstalu da spasu živote ljudstva”, navodi se u saopštenju Generalštaba na svom Fejsbuk nalogu. „Napori za spasavanje branilaca koji su ostali na teritoriji Azovstala se nastavljaju.

BUKA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top