Medvedev podsjetio Berlin na ishod Drugog svjetskog rata

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev aludirao je na ishod Drugog svjetskog rata za Njemačku, nakon što je njemački parlament podržao isporuku teškog naoružanja Ukrajini.

Medvedev je u objavi na Telegramu naveo da trenutni njemački poslanici zavide “lovorikama svojih prethodnika koji su sjedili u njemačkom parlamentu pod drugim imenom prošlog vijeka”.

Medvedev je upozorio da se takva situacija “tužno završava” za njemački parlament.

Komentar je uslijedio nedugo nakon što je Bundestag usvojio zahtjev Savezne vlade u Berlinu da isporuči teže i kompleksnije naoružanje Kijevu, kako bi Ukrajina bila bolje opremljena da se brani u svjetlu ruske specijalne vojne operacije.

Dokument pod nazivom “Brani mir i slobodu u Evropi – sveobuhvatna podrška Ukrajini” podržalo je 586 poslanika, 100 je bilo protiv, a sedam suzdržanih.

Zahtjev su predložili vladajuća koalicija i hrišćansko-demokratska opozicija, a u njemu se poziva na ubrzavanje isporuke efikasnijeg i težeg naoružanja, te komplesnijih sistema iz Njemačke.

Poslanici su naglasili da isporuku ne treba vršiti o trošku Njemačke, a protiv zahtjeva su tokom debate govorili članovi stranaka Alternativa za Njemačku i Ljevica.

U zahtjevu su podržane mjere koje je već preduzela vlada kancelara Olafa Šolca protiv Rusije, uključujući sankcije i istragu o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, podsjeća Raša tudej.

Osim toga, poslanici su podržali i pokušaj Njemačke da stekne nezavisnost od ruskog gasa, a osudili su specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini.

srna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top