“GRAD KOJI VOLITE” spreman da obori turističke rekorde

Turistička organizacija Grada Trebinja vrijedno radi i ubrzano sprema predstojeću turističku sezonu, za koju se nadaju da će biti bolja nego prethodna, priča za Našu Hercegovinu Mirjana Putica, v.d. direktor TO Trebinje.

Da li je sve spremno za još jednu turističku sezonu i kakva su očekivanja?

Razlog za optimizam leži u činjenici da aktuelne najave i tempo rezervacija prate onaj iz 2019. godine, kada je zabilježena rekordna turistička godina na globalnom nivou. Zadovoljni smo i dosadašnjim zabilježenim rezultatima, a posebno činjenicom da su nam u većim
organizovanim posjetama počeli dolaziti inostrani turisti, naročito oni iz zemalja zapadne Evrope i skandinavskih zemalja. Aktuelna situacija ukazuje na to da je pred Trebinjem dobra turistička sezona, ali postoji prostor i za dozu opreza usljed potencijalnog rizika od ponovnog pogoršanja situacije sa virusom korona (bez obzira na trenutnu povoljnu situaciju) i negativnih ekonomskih efekata zbog trenutnih sukoba u Ukrajini.

Koliko je značajno pojaviti se na međunarodnim sajmovima turizma?

Turistička organizacija Grada Trebinja uzela je učešće na međunarodnim sajmovima turizma koji su krajem marta mjeseca održani u Ljubljani i Beogradu. Nastupi su realizovani u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske u okviru zajedničkih promo štandova Republike Srpske. Oba sajma obilježila su visok stepen interesovanja za turističku ponudu Trebinja od strane posjetilaca i predstavnika turističke privrede, te medija i stručne javnosti, a dogovoreno je i niz konkretnih poslovnih aktivnosti i projekata sa važnim akterima regionalnog turističkog tržišta koji će biti realizovni u narednom vremenskom periodu. Prema tome, učešće na sajmovima je od velikog značaja i naša turistička organizacija maksimalno koristi ovaj vid promocije i uspostavljanja novih vidova saradnje kada god ima priliku.

Imate i novi promotivni materijal?

U skladu sa aktuelnim kretanjima na globalnom turističkom tržištu i sve boljoj poziciji koju Trebinje kao turistička destinacija zauzima na istom, a prateći sve kompleksnije zahtjeve koje iskazuje prototip modernog turiste za predstojeću turističku sezonu izradili smo kompletan novi turistički promotivni materijal – prvi kompletan dizajnerski i izdavački poduhvat tima ljudi zaposlenih u našoj ustanovi.
U pitanju je materijal koji sadrži kompletne informacije o bogatoj turističkoj ponudi Trebinja, a ima za cilj da na zanimljiv, inovativan i kreativan način predstavi Trebinje i njegovu bogatu turističku ponudu uz sva obilježja i specifičnosti Trebinja i Hercegovine, kojim dominiraju atraktivne i privlačne fotografije prepoznatljivih motiva najposjećenijih turističkih lokaliteta, modernog je dizajna, umjetnički skladno oblikovan i izrađen u dvojezičnoj verziji (srpski i engleski).

Koliko je značajna nedavno uspostavljena saradnja sa Opštinom Budva?

Nedavno je upostavljen Protokol o saradnji između turističkih organizacija Trebinja i Budve koji ima za cilj formalizaciju i ozvaničenje buduće intezivnije saradnje između ove dvije ustanove.

U praktičnom smislu Protokol izražava saglasnost strana potpisnica o potrebi unapređenja međusobne saradnje u turizmu i ugostiteljstvu primarno kroz razmjenu znanja i pozitivnih iskustava u poslovanju turističkih organizacija i lokalnih samouprava uopšte, ali i uvjerenje da je saradnja i partnerstvo u obostranom interesu, te da će ista doprinijeti budućem uspješnijem razvoju i pozitivnim ekonomskim i drugim efektima i benefitima po obje lokalne zajednice. Ova saradnja u mnogome će doprinijeti promociji Trebinja na tržištu Crne Gore, uz iskorištenje kanala promocije TO Budva uz potencijalno učešće na više turističkih manifestacija i dešavanja koja u toku godine organizuju TO Budva i opština Budva.

Šta podrazumijeva nova promotivna kampanja?

Vođeni pozitivnim iskustvima i izuzetnim efektima koje je protekle sezone dala promotivna kampanja „I ovog ljeta TREBINJE TE ČEКA“, odlučili smo da i ove godine nastavimo u istom smjeru uz još bolju i kvalitetniju pripremu i direktnim komuniciranjem sa potencijalnim turistima. Naime, uskoro pokrećemo novu ljetnju promotivnu kampanju „Destinacija u srcu – GRAD КOJI VOLITE“ koja će se nizom različitih aktivnosti sprovoditi tokom naredna četiri mjeseca. Fokus je na gostima iz zemalja regiona, a obzirom da su se stvorili uslovi kampanjom ćemo se pojaviti i na pojedinim usko interesnim tržištima Evrope.

Kako komentarišete najavu povratka turističkih vaučera?

Projekat turističkih vaučera Vlade RS za domaće turiste pokazao se kao pun pogodak, posebno uzme li se u obzir činjenica da je upravo Trebinje bilo destinacija u kojoj je realizovan najveći broj istih. Najavu ponovnog pokretanja ovog projekta primili smo sa velikom radošću jer smo uvjereni da će se na ovaj način uvećati obim domaćeg turističkog prometa i priželjkujemo da ovo preraste u jednu pozitivnu praksu u narednim godinama kako bi državljani Republike Srpske još više obilazili lokacije u svojoj Republici.

Hercegovačka kuća je u Berlinu dobila priznanje. Koliko ovo znači gradu na jugu Republike Srpske?

Dodatni vjetar u leđa afirmaciji Trebinja na globalnom turističkom tržištu je prestižna nagrada koju je osvojio Grad Trebinje sa pričom Hercegovačka kuća. Naime, pomenutom pričom Grad Trebinje pobjednik je izbora – najbolja svjetska priča o održivom turizmu, u sklopu takmičenja koje je održano u okviru „Green Destinations Story Awards – TOP 100 SUSTAINABILITY STORIES“ Međunarodnog sajma turizma „ITB 2022“ u Berlinu. Ova značajna nagrada doprinijeće većem stepenu prepoznatljivosti Trebinja i samom razvoju turizma u Hercegovini, ali je značajna jer će povećati potražnju i otkup proizvoda domaćih proizvođača, koji svoje finalne proizvode plasiraju putem ovoga brenda.

Razgovarala: Milica Nosović / Izvor: Naša Hercegovina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top