Regiju Hercegovine ponuditi kao jedinstven turistički proizvod

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da će Organizacija za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ pomoći opštini Gacko da izradi strategiju poljoprivrednog razvoja u okviru projekta vrijednog oko 250.000 dolara.

On je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Gacko Ognjenom Milinkovićem, rekao da su razgovarali o tome kako hercegovačku regiju ponuditi kao jedinstven turistički proizvod.

Košarac je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine tu ima koordinirajuću i funkciju obezbijeđivanja finansijskih sredstava, u okviru međunarodnih finansisjskih organizacija.

„Naša uloga će biti u tome, kada Trebinje i Gacko definišu svoja kretanja u oblasti turizma, da zajedno sa Ministarstvom turizma Republike Srpske i međunarodnim finansijskim organizacijama tražimo nedostajuća sredstva za razvoj turizma u ovoj regiji“, rekao je Košarac novinarima u Gacku.

On je dodao da je razgovarano i o tome na koji način se može pregovarati sa mesoprerađivačima da se instaliraju određeni kapaciteti u Gacku, s obzirom na razvijen stočni fond u ovoj opštini.

„Radi se na geografskoj zaštiti gatačkog kajmaka i na obezbijeđivanju nastavka uzgoja gatačkog govečeta, što su i prepoznatljivi elementi Gacka“, istakao je Košarac.

Milinković je zahvalio Košarcu za posjetu Gacku i podršci za razvoj turizma i dodao da je opština već započela određene projekte u oblasti turizma.

„Ključni projekti razvoja turizma u Gacku su razvoj planinskog prevoja Čemerno, jezera Klilje i Desivoje i genotipizacija gatačkog govčeta“, naveo je Milinković i izrazio očekivanje da će ih ministarstvo podržati u tome.

SRNA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top