OMIKRON SE NE ŠALI: Sve više zaraženih, u bolnicama skoro udvostručen broj kovid pacijenata

U bolnicama u Srpskoj od kovida 19 trenutno se liječi 712 pacijenata, što je za 334 više nego početkom januara.

To znači da je u ovom, petom talasu korone, broj hospitalizovanih povećan za čak 88 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, početkom ovog mjeseca na respiratoru su bila 43 kovid pacijenta, a sada ih je 55.

Izuzetno velika zaraznost omikron soja korona virusa dovela je do toga da je za tek nešto više od tri sedmice u Srpskoj inficirano preko 9.000 ljudi, dok je, u ovom periodu, kovid odnio 174 života. Među preminulima je i osamnaestogodišnji mladić, koji je najmlađa žrtva od početka epidemije.

Činjenica je da omikron, posebno kod mlađih i zdravih osoba, izaziva blaže kliničke slike, zbog čega porast broj zaraženih, na sreću, ne prati povećanje broja ljudi koji završavaju na bolničkom liječenju.

Iz bolnica u Srpskoj potvrdili su za Srpskainfo da među pacijentima sada dominiraju starije osobe, te oni sa većim brojem komorbiditeta, te da je u velikoj većini slučajeva riječ o nevakcinisanima.

Međutim, iz pojedinih bolnica upozorili su da, zbog povećanog priliva pacijenata, razmišljaju o proširenju kovid kapaciteta.

– Suočavamo se sa značajnim porastom broja upućenih u Urgentni centar UKC RS. Početkom januara, među pacijentima su dominirali mlađi ljudi, sa blažim respiratornim smetnjama, odnosno kliničkom slikom obične prehlade. Sad su češće upale pluća, te pogoršanje hronične bolesti pacijenta, što zahtijeva hospitalizaciju i respiratornu podršku – rekla je za Srpskainfo načelnica pomenutog centra dr Slavica Zeljković.

Srpkainfo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top