Ljubuški: Otkriven spomenik pripadnicima terorističke grupe Feniks

Svečanost otkrivanja spomenika revolucionarima iz Akcije Feniks, koji su 1972. godine upali u Jugoslaviju kako bi podigli ustanak i srušili režim, održana je danas u središtu Ljubuškog, a spomenik su otkrili sin Ludviga Pavlovića i nećak Pavla Vegara.  

Prije nego što su Ludvig Pavlović koji nosi očevo ime, te Marko Vegar svečano otkrili spomenik, uz zvuke trube prisutni su se prisjetili svih koji su dali svoje živote u borbi za slobodnu Hrvatsku.

Kako je tom prilikom istaknula voditeljica programa Bjanka Medić; „u ovom spomen obilježju nisu utkana samo imena 19 članova skupine Fenix ’72, već je to spomen na dugu povijest i nesebičnu žrtvu hrvatske mladosti diljem svijeta danas utkanu u temelje naše domovine Hrvatske“.

Nakon otkrivanja spomenika, prigodnu molitvu je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig koji je i blagoslovio spomen obilježje.

Govor o tome koliko je Akcija Fenix utjecala na sve one koji su se kasnije priključili borbi za slobodu održao je Ivan Butković, ispred „Hrvatske uzdanice“ koja je zajedno s Gradom Ljubuški organizirala današnju manifestaciju.

Butković, hrvatski iseljenički aktivist koji se u Australiji društveno-politički angažirao u zajednici australskih Hrvata promičući hrvatstvo, istaknuo je kako je skupina Fenix ’72 inspirirala mnoge hrvatske aktiviste u Australiji, ovih 19 hrvatskih domoljuba koji su 1972. pokušali prodrmati tadašnju Jugoslaviju zbog sustavnog zatiranja Hrvata utrlo je put mnogim drugim domoljubima koji su kasnije krenuli u rušenje Jugoslavije.

Nakon Butkovićeva govora pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji, rodbina i prijatelji pokojnih Ludviga Pavlovića Lutka i Pavla Vegara, predstavnici Grada Ljubuškog, predstavnici ŽZH, predstavnici Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“ i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Ljubuškog.

Podsjetimo, danas se obilježava trideseta godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića-Lutka, koji je bio član skupine Feniks.

Radio Ljubuški

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top