Kraj sjednice: Usvojen Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, na redu Vijeće naroda

Narodna skupština Republike Srpske, po hitnom postupku, usvojila je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma

15.Sep,2021.15:13FacebookTwitterWhatsApp

Zakon ide u Vijeće naroda Republike Srpske, a Klub Bošnjaka je već najavio da će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći da ih zakon diskriminiše. Ukoliko ne bude moguće

usaglasiti tekst zakona, moguće je da ovaj zakon bude upućen na izjašnjavanje Ustavnom sudu RS.

Posebna sjednica Narodne skupštine počela je u podne, na Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode koji se obilježava u Srpskoj i Srbiji.

-Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture. Ćiriličkim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta – saopšteno je iz NSRS.

Jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo predstavljaju nematerijalno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku i predstavljaju sredstvo i opšte dobro za Republiku Srpsku, koji pružaju osjećaj identiteta i kontinuiteta srpskog naroda na način kojim se uvažava njegov integritet i štiti njegova kulturna vrijednost.

Jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korišćenja ćiriličkog pisma u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrijednost.

Srpskainfo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top