DAN SRPSKOG JEDINSTVA OBILJEŽAVA SE I U MOSTARU

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je i u Mostaru gdje su na Konzulatu Republike Srbije u Vladičanskom dvoru istaknute zastave Republike Srbije i Republike Srpske.

U Vladičanskom dvoru, gdje je sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, smješteni su  Crkvena opština mostarska, Konzulat Srbije, Kancelarija Republike Srpske u Mostaru, te društva SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, SPKUD ”Gusle” i ”Dobrotvor”.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas se obilježava nizom manifestacija u Republici Srpskoj i Srbiji, a građani srpske nacionalnosti iz svih krajeva pozvani su da istaknu srpske trobojke, kao jedan od simbola Srba, na institucije, zgrade, kuće.

Centralna manifestacija će biti održana na Savskom trgu u Beogradu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Predviđeno obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha Porfirija.

U Banjaluci je sinoć održana Svečana akademija.

Praznik je uspostavljen na zasjedanju Visokog savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske u Beogradu prije više od godinu dana.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj danas će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

TOP PORTAL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top