BRANO MIĆUNOVIĆ DAO ČITULJU GIŠKI!

Kontroverzni crnogorski biznismen Brano Mićunović dao je čitulju povodom trideset godina od smrti Đorđa Božovića Giške, sportiste i osnivača Srpske garde. Mićunović je napisao da bi sve dao samo kada bi mogli još jednom da se ispričaju

– Ni vrijeme, ni događaji ne mogu umanjiti našu bratsku ljubav. Znam da nas gledaš sa nebeskih visina i čudiš se šta to svi činimo. Sve bih dao da se možemo ispričati još jednom, a znam da bi se razumijeli, kao i uvijek, i samim pogledima. Bio si i ostaćeš zauvek moj vitez. Počivaj u miru – piše u čitulji koju je Mićunović objavio.

Giška je rođen 15. septembra 1955. u Peći u porodici Gavrila i Milene Božović. Đorđe je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, nakon čega se sa majkom i mlađom sestrom Slavicom porodica preselila u Beograd.

U zatvoru je uspeo da pročita skoro sve knjige iz biblioteka i završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Planirao je da završi i teologiju, ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stranih jezika.

Po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim, sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. U sukob sa zakonom dolazi kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje druženje sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem čime biva upleten u svet kriminala. Giška je to ovako opisao:

– Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim devojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka… Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom.

Brano Mićunović

Božović je 1991. osnovao formaciju Srpska garda zajedno sa Branislavom Matićem Belim. Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića, a Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

Informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top