Muzika čuva zdravlje srca: Slušanje omiljene melodije izaziva osjećaj blagostanja

Muzika je jedno od najefikasnijih sredstava protiv stresa, bilo da je sviramo ili samo slušamo, poručuju američki kardiolozi. Istraživanjem je utvrđeno da slušanje ili izvođenje omiljene muzike izaziva osjećaj blagostanja, koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Naime, tokom istraživanja došlo se do saznanja da prijatna muzika smanjuje učestalost anginoznih napada, djeluje povoljno na regulaciju krvnog pritiska i aritmije, što rezultira boljim kvalitetom života, a samim tim i produžetkom životnog vijeka.

Doktor Majk Miler, kardiolog Medicinskog centra Univerziteta Merilend u Baltimoru i jedan od autora ovog istraživanja, navodi da izvođenje ili slušanje omiljene muzike izaziva osjećaj blagostanja, koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem. Američki kardiolog je, međutim, upozorio da to važi samo za omiljene ritmove, dok muzika koju ne volimo ima sasvim suprotni, negativni efekat.

Miler je godinama proučavao efekat sreće ili stvari koje ljude čine srećnim, na rad srca. Počeo je istraživanje sa smijehom i ustanovio da on utiče na širenje krvnih sudova i time omogućava slobodniju cirkulaciju krvi. Proučavajući uticaj muzike na srce, Miler je ustanovio da bi često slušanje omiljene muzike moglo da dovede i do smanjenja holesterola i rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Prilikom slušanja omiljene i prijatne muzike luči se nitritni oksid, hemijski endorfin koji je povezan s osjećanjem sreće, prenose Novosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top