Koliko bi bogat bio Nikola Tesla da je želio novac?

Nikola Tesla registrovao je više od 700 patenata u 35 zemalja svijeta, a mnogi od tih izuma su čovječanstvu donijeli napredak i blagostanje. Ipak Tesla, kada je umro, u Njujorku, bio je bez prebijene pare, a da je htio novac bio bi jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji čovjek na svijetu.

Ipak, Amerikanci, koji sve vrednuju kroz dolar, izračunali su koliko bi Tesla morao da bude bogat da je mario za novac ili da su neki ljudi kojima je prodavao svoje patente bili iole pošteni.

Tako američki publicista Brajan Vorner piše da je bilo sasvim logično da Tesla još za života postane najbogatiji čovjek na planeti.

Vorner navodi da je Tesla čim je došao u Ameriku dobio posao u “Edison Dženeral elektriku” gdje mu je plata bila 18 dolara nedjeljno što je oko 500 dolara danas. Edison je Tesli ponudio i 50.000 dolara bonusa ako unaprijedi izvjesni sistem, a to je oko milion sadašnjih dolara, što je ovaj bez po muke uradio.

“Tesla ti ne razumiješ američki humor”, rekao je Edison i odbio da isplati obećani bonus ponudivši mu 10 dolara povišicu. Tesla je odbio i dao otkaz!

Tesla je 1888. ponudio patent elektromotora Džordžu Vestinghausu. Dobio je 60.000 dolara, što je oko 1,4 miliona dolara u današnjim dolarima, plus 150 akcija od zarade patenta i 2,5 dolara za svaku konjsku snagu, Dogovorena je i plata od 2.000 dolara mjesečno što bi u današnjim dolarima iznosilo oko 50.000 dolara.

Do svog 35 rođendana Tesla je samo od akcija zaradio milion ondašnjih dolara! A milion iz 1890. tvrdi američki autor, što je lako i izračunati, je ekvivalent sadašnjih 25 miliona dolara.

Uslijedio je rat između Edisona i Vestinghausa (Tesle) koji je vješti spletkaroš Edison vodio svim mogućim sredstvima, pa je Vestighaus umalo bankrotirao. Ipak, Tesli je na odlasku iz firme isplatio 216.000 dolara za patent naizmjenične struje što je oko 5,4 miliona u današnjim dolarima.

Samo patenti koje je Tesla prijavio 1907. vrijedeli su, tvrde bankari iz SAD u to doba 12 miliona dolara što je sadašnjih 300.

Precizno je izračunato da je Vestighaus nastavio da plaća Tesli zaradu od akcija zarađenih od elektrifikacije samo Amerike, Tesla bi tih godina bio prvi milijarder na planeti.

Pri tome, poslije 1910. Tesla bi od tantijema za svoj patent koji je omogućio Amerikancima da imaju struju, inkasirao najmanje po milijardu ondašnjih dolara. To znači da bi samo od tog jednog patenta do 1943. kada je umro, na Teslin račun “leglo” oko 35 milijardi ondašnjih dolara.

Inflatornim kalkulatorom se dobija podatak da bi to sada bilo vrtoglavih 518,716,184,971 dolara.

Dakle, Tesla bi samo sa jednim jedinom patentom bio najbogatiji čovjek na planeti!

Agencije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top