ERDOGAN: Ako se Srbi, Hrvati i Bošnjaci ujedine i zovnu nas za posrednike, Turska će biti prisutna.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan dao je izjavu po povratku u Istanbul nakon službenih posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori gdje je govorio o političkim odnosima u BiH i mogućem rješenju krize.Na pitanje da prokomentariše izjave Željka Komšića i Milorada Dodika da je Turska garant mira u regionu, odnosno kakva je njena buduća uloga u Bosni i Hercegovini Erdogan je kazao da će Turska biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine među sobom i kažu: Želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime”.

Naglasio je da bi i tome trebali odlučivati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Već sam im rekao. ‘Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ”Napravit ćemo ovaj korak s hairom”, izjavio je Erdogan

Podsjetimo, Milorad Dodik je za vrijeme posjete Erdogana Sarajevu kazao da s ezalaže za aktivniji angažman Turske u rješavanju političkih problema u BiH.

“Predsjedniče Erdogan, ja sam spreman da s Vama, s ostalima u BiH razgovaramo o svim mogućim pitanjima. I ja mislim da sve treba da bude na dnevnom redu. Ja sam za to da se održi teritorijalni integritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra, ono što se mi dogovorimo”, kazao je Dodik.

Izvor: Klix.ba, Foto: Redžep Tajip Erdogan / Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top