U Muzeju Žitomislić otvorena izložba ‘Stećci – svjetska baština UNESCO-a’

Izložba pod nazivom “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” otvorena je u Muzeju Žitomislić, u organizaciji Fondacije Muzeja Žitomislić i HKD-a Napredak Glavna podružnica Mostar.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ova izložba jedan je od niza projekata koje zadnjih mjeseci provodi Fondacija Muzej Žitomislić, a u narednom periodu bit će nastavljene slične aktivnosti.

Sve one imaju za cilj razvijanje boljih međususjedskih osnosa, promociju kulturne baštime, promociju multietničnosti i saradnje.

Iguman Manastira Žitomislć Danilo Pavlović naglašava da ova izložba, kao i neke ranije te buduće izložbe za cilj imaju promociju kulture kao sredstva komunikacije.

– Međureligijska saradnja je nešto čime se izuzetnu dugo i otvoreno bavimo i kao što je bitna ta međureligijska saradnja, bitna je međukulturalna saradnja, a tom saradnjom stvaramo bolje društvo, poručio je iguman Danilo.

Naglašava i da su stećci nešto što je narodima sa ovih područja zaista zajedničko.

-Stećci su nešto što je ranohrišćansko i nešto što svjedoči o hrišćanstvu, pa čak i onom prvobitnom hrišćanstvu prije naseljavanja i Srba i Hrvata na ove prostore, rekao je iguman Danilo.

Dopredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka pojašnjava da su sve fotografije  upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografisan te pojedinosti o samom spomeniku.

Foto:Fena
Foto: Fena

Cilj izložbi je, kako kaže Landeka, približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka.

-Izložbom se želi utjecati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka, dodao je Landeka

Izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” svoje putovanje započela je u Mostaru ovoga proljeća, nakon toga otišla je u samostan u Fojnici da bi se ponovno vratila u Hercegovinu u Muzej Žitomislić.

Foto: Fena

Istoričar i arheolog te direktor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović rekao je da se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. vijeka i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. vijeka.

– Za sada je zabilježeno negdje oko 70.000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60-tih godina 20. vijeka. Takođe, postoje određene nekrople i stećci kao pojedinčni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone BiH, istaknuo je Vujnović.

Upozorio je kako je izvjesni broj stećaka uništen ili su upotrjebljeni u svrhe u koje se ne bi smjeli upotrjebljavati te je izrazio nadu da će se u skoroj budućnosti uspjeti uraditi sveobuhvatna analiza broja stećaka na prostoru Federacije, ali i BiH.

Govoreći o motivima na stećcima, Vujnović je istaknuo kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.

BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. jula 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu se nalazi 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Fena

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top