KLINJE: SMARAGDNI DRAGULJ HERCEGOVINE (VIDEO)

Hercegovina nema more, ali ima prekrasnu prirodu i nevjerovatna mjesta za uživanje, a jedno od takvih je Klinje – najstarije vještačko jezero na Balkanu, koje su sagradili Austrougari za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja.

Okruženo je četinarskom šumom i prelijepom prirodom.

Jezero se nalazi na preko 900 metara nadmorske visine, nedaleko od magistralnog puta Gacko-Foča i na oko osam kilometara udaljenosti od Gacka. Poznato je i kao Donje jezeroa, a neposredno iznad o njega akumulirano je i jezero Ulinje (Vrba) koje se često poistovjećuje sa Klinjem.

Kamena lučna brana jezera Klinje građena je u periodu između 1891. i 1896. godine i to je prva lučna brana izgrađena na Balkanu. Naziv je dobila po toponimu „Klini“, odnosno mjestu gdje je i „uklinjeno“. Pomenuta brana visoko je 26 metara, gornja širina joj je 4,6 metra, a na temelju 16,7 metara, ukupna dužina joj je 104,5 metara.

Klinje danas nema svoju prvobitnu funkciju, ali je popularno izletište za lokalno stanovništvo i ribolovce, te atrakcija na samo par kilometara od magistralnog pravca što vodi prema moru.

Nekada omiljeno mjesto za odmor mnogih glumaca, umjetnika i pjesnika, Klinje je pravi dragulj u ovom dijelu visoke Hercegovine. Njegova smaragdno zelena i bistra voda nerijetko privuče turiste koji tokom ljeta ovim putem prolaze prema moru, pa se iznad najstarije brane na Balkanu zadrže i po nekoliko dana.

Izvor: TORS / Foto: Tijana Starović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top