Trebinje: Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. biće otvoren u utorak, 3. avgusta, na terasi Humsko, na obali Trebišnjice, pod simboličnim sloganom – Pod svjetlom mjesečeve rijeke.

Za najbolja ostvarenja pripremljeni su i ove godine Zlatni platani, tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu. Ovogodišnji laureati su glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković.

Festival će otvoriti film “Četiri priče” trebinjskog autora Dragana Rajića i tunižansko-belgijsko-francuska koprodukcija “Čovjek koji je prodao svoju kožu” sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi.

Do 8. augusta na još četiri lokacije biće prikazano 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švedske, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa.

Pored tradicionalnih programskih cjelina festival od ove godine uvodi i novu – Dječiji program.

Svakog festivalskog dana sa lokalnim vinarima družiće se, ove godine nešto brojniji, gosti festivala. Neće izostati ni tradicionalna “Kafa sa glumcima” u bašti hotela Platani.

Tokom Festivala biće priređene i promocije knjiga “Јelena Anžujska” i “Davorjanka Paunović”, autorke Ane Atanasković i “Čovjek iza nehata”, Gorana Gocića, kao i izložba niškog slikara i muzičara Bojana Stojanovića.

Za posjetioce trebinjskog filmskog festivala pripremljeni su i koncerti Nade Pavlović sa bendom, a poslije svečanog zatvaranja i domaćeg rok sastava Krugovi u žitu.

Izvor: RTRS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top