NEUM PUN KAO ŠIPAK: Trenutno odmara oko 15 000 turista

U Neumu se trenutno odmara oko 15.000 gosti većinom domaćih i dijaspore, a ima i turista iz regije, kazao je neumski načelnik Dragan Jurković, naglasivši pritom kako su svi smještajni kapaciteti u tom jedinom bh. gradu na moru u cijelosti  popunjeni.

– Trenutno je u Neumu oko 15.000 ljudi, recimo, iako je teško dati tačne podatke i brojke u ovom trenutku – kazao je Jurković i dodao kako je početak sezone bio kao nikada dosad i da sezona nikada ranije nije krenula.

Po njegovim riječima, postojala je mala stagnacija početkom srpnja, ali već potkraj prošlog tjedna veliki broj turista je pristigao u Neum.

– Za razliku od prijašnjih godina, imali smo raniji početak sezone. Što se tiče popunjenosti kapaciteta, ona se kretala od 60 do 80 posto do sredine srpnja, a sada je to i do 100 posto – ističe neumski načelnik.

Upitan koliko je to više u odnosu na prethodnu godinu, a manje u odnosu na 2019., kazao je kako, kad se gleda špica sezone, nema mnogo rizike ni od 2019., ni od prošle godine.

– Ako gledamo ovaj period od sredine jula, mislim da je popunjenost u Neumu uvijek ista. Maksimalna popunjenost u tom centralnom dijelu turističke sezone, i tu mislim da nema mnogo razlike ni od 2019. godine, ni od prošle godine – naglasio je.

Podvukao je da se statistički podaci analiziraju na kraju turističke sezone, kada će se točno znati koliko je noćenja ostvareno.

Što se tiče gostiju, kazao je kako u Neumu odmaraju većinom domaći gosti i dijaspora, a da ima i gostiju iz regije.

– Gostiju iz regije ima, iako ne u onoj mjeri u kojoj je to bilo prošle godine. Od naših hotelijera doznajemo da je veliki broj gostiju iz Srbije koji su se vratili u Neum i ovog ljeta – kaže Jurković.

Na pitanje koliko se u prosjeku gosti zadržavaju u Neumu i ima li ih više u hotelima ili privatnom smještaju, naglašava kako su u Neumu trenutno gosti koji ostaju više dana te da je ovo sada period kada je popunjen i privatni smještaj i hoteli.

Napominje da je do sredine jula  privatni smještaj bio popunjeniji, ali da ni hoteli nisu previše zaostajali.

Po ocijeni neumskog načelnika predsezona i postsezona dosta su ugrožene epidemijom i tu, kako kaže, sve diktira kakvo će biti stanje s koronavirusom.

– Sigurno da će cijela situacija s koronavirusom uticati na sezonu u Neumu, kao i u cijelom svijetu te da to ne može biti ‘normalna’ sezona kao npr. 2019. Međutim, mislimo da će Neum ipak ostvariti dobre rezultate nakon ove turističke sezone – zaključio je Jurković.

top portal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top