Dnevno u Srpskoj vakcinu protiv korone primi preko 4.000 građana

U Srpskoj je od 15. jula do danas, u danima u kojima se obavljala vakcinacija, prvu ili drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo oko 64.250 građana, što je u prosjeku nešto više od 4.280 građana dnevno.

Uovom periodu ubrzane vakcinacije u RS, prvom ili drugom dozom, najviše građana vakcinisano je u Domu zdravlja Banjaluka oko 11.850, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Slijedi Dom zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 5.970 građana, Dom zdravlja Prijedor – oko 5.350, Dom zdravlja Gradiška – 4.440 građana, Dom zdravlja Doboj – oko 3.410 građana, kao i Dom zdravlja u Laktašima – oko 3.010, dok je u Institutu za javno zdravstvo RS vakcinu primilo oko 2.980 građana.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podsjeća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vrijeme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

– Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane. Sa druge strane, podaci iz istraživanja kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom govore da vakcinacija sa dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom SARS-CoV-2. U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika Covid-19 izuzetno visoka – ističe ministar Šeranić.https://58a5bed0c4c5c779a9142566da0f9cbf.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, podsjeća da Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača i da se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju.

Naglašava da su domovi zdravlja, u skladu sa svojim planovima i rasporedima, organizovali vakcinaciju bez zakazivanja i pozivanja, te apeluje na građane da ne oklijevaju sa vakcinacijom.

Do sada je u Republiku Srpcku ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima Srpske.

– Podsjećamo da domovi zdravlja širom Srpske obavještavaju stanovništvo o rasporedima masovne vakcinacije protiv Covid-19 bez prethodnog zakazivanja, kao i o rasporedu revakcinacije za one koji su već primili prvu dozu neke od pet dostupnih vakcina protiv virusa korona. Stanovnici se o mogućnostima za vakcinaciju mogu informisati i u samim zdravstvenim ustanovama koje sprovode proces imunizacije protiv virusa korona. Važno je i da zdravstvene ustanove i dalje imaju svakodnevnu proaktivnu ulogu u organizovanju vakcinacije i informisanju građana o procesu imunizacije – navodi se u saopštenju.

U MZSZ podsjećaju da se, istovremeno, odvija i vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo RS.

Takođe, organizovana je i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta RS i IJZ RS, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS i Privrednom komorom RS.

Iz MZSZ i IJZ RS još jednom pozivaju građane da nastave sa dobrim odazivom na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te daju doprinos što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.

Srpskainfo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top