Sramota! Misa na pravoslavnom groblju u Zavali

Na konzerviranim temeljima crkve sv. Petra u Zavali prije 15 dana je proslavljena sveta misa. Svetu misu uočnicu sv. Petru, uz sudjelovanje vjernika i crkvenog zbora, slavio je župnik don Ivan Bijakšić.

Ostatci crkve sv. Petra se nalaze na arheološkom području Crkvina u Zavali, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Zbog nedovršenih arheoloških istraživanja 1957., urađena su reviziona istraživanja pod rukovodstvom dr. sc. Snježane Vasilj, prof. u vremenu od 2016.-2018. U tokku sanacije i konzerviranja temelja pronađena je reljefna ploča oltarne pregrade iz trolisne crkve koja datira iz IX. stoljeća i koja se veže s već otkrivenom kamenom plastikom s bogatim reljefima raznovrsnih apstraktnih i figuralnih motiva predromaničke i romaničke provecijencije, koju spominje Histifor Mihajlović 1890. tadašnji iguman Manastira u Zavali. Slična ploča je pronađena u prijašnjim istraživanjima i nalazi se u muzeju u Trebinju.

Ništa ne bi bilo čudno, da se spomenuti ostaci crkve ne nalaze uz pravoslavno groblje u Zavali, na samo par stotina metara od Manastira Zavala. Sama katastarska čestica do 70-tih godina prošlog vijeka bila je uknjižena na SPC, da bi tada, kako naši izvori kazuju bila izuzeta iz groblja i preknjižena na Opštinu Trebinje zbog uslova kredita koj je uzet za finansiranje poljoprivrednof dobra Popovo polje. Kako je posle rata naslijednik imovine postala novoformirana Opština Ravno, tako su počele i ovakve sramne zloupotrebe.

Ovo nije jedini slučaj gdje katolička crkva zloupotrebljava tuđa konfesionalna dobra. Naime, svake godine na nekropoli Radimlja kod Stoca, održava se misa zadušnica za blajburške žrtve-

Naša Hercegovina

3 thoughts on “Sramota! Misa na pravoslavnom groblju u Zavali”

  1. Pingback: Слободна Херцеговина » СРАМОТА! Одржана миса на православном гробљу у Завали

  2. Pingback: Срамота! Миса на православном гробљу у Завали – БОРБА ЗА ИСТИНУ

  3. Pingback: СРАМОТА! Одржана миса на православном гробљу у Завали

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top