U NEVESINJU OBILJEŽENO 29 GODINA OD OSNIVANJA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE

Polaganjem cvijeća na Spomen obilježje na Gvozdu, pomenom i paljenjem svijeća u Spomen sobi, u Nevesinju je danas obilježeno 29 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske.

Vijenac su položili predstavnici opština Nevesinje i Istočni Mostar, Opštinske boračke organizacije, Organizacije starješina Vojske RS i predstavnici Udruženja ratnih veterana Nevesinja. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Udruženja „Nasljeđe“.

Pomen poginulim borcima služio je sveštenik Mladen Čalija.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac naglasio je da je 12. maja 1992. godine Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske formirana Vojska Republike Srpske kako bi se sačuvao srpski živalj na ovim prostorima.

On je podsjetio da su 763 borca iz Nevesinjske i Druge lake brigade svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske. Za slobodu i čast u čitavoj RS živote je dalo preko 23.000 rodoljuba, a oko 37.000 boraca ostali su trajni invalidi.

Šipovac je dodao da iako Vlada RS intenzivno radi na poboljšavanju statusa demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, još uvijek nisu zadovoljni položajem ovih kategorija.

Radionevesinje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top