Legenda o nastanku čuvene “M serpentine”: Vrletni put od Kotora do Lovćena krije jednu LJUBAVNU PRIČU, ali niko ne zna da li je istinita ili ne

Bili ste u Crnoj Gori sigurno mnogo puta i verovatno mislite da o njoj već sve znate, ali Crna Gora krije mnoge tajne, legende koje se vekovima prepričavaju i, naravno, prelepa mesta.

Neka od njih su vam sigurno dobro znana, mnogi od nas su lepe plaže Crne Gore već više puta posetili, a neka mesta su pravi skriveni dragulji koji samo čekaju da ih otkrijete. Međutim, ima Crna Gora, pored plaža i mora i one vrletne puteve, koji prosto zovu na avanturu. Jedan od najmonumentalnijih je svakako stari put od Kotora do Lovćena, serpentine ili, kako Bokelji kažu, kanice, a priča o nastanku tog puta krije legendu o jednoj ljubavi.

Sve do druge polovine XIX veka, naime, jedina veza centralne Crne Gore s morem bio je stari put za konje koji je sa Njeguša preko prevoja Krstac silazio nizom serpentina do reke Škurde, do kotorskog sela Špiljari i kotorskih bedema, piše sharemontenegro.me.

I dan-danas ove serpentine su očuvane i svedoče o starim vremenima.

Serpentine se ređaju jadna za drugom i prkose godinama. Kako se penjete, sa svake sledeće kanice videćete još bolje i još dalje Bokokotorski zaliv, ali i još dalje – do otvorenog mora.

Jedna od serpentina čuva i navodnu ljubavnu priču. Naime, na delu puta od Kotora do Trojice postoji kanica u obliku slova M. Kako se priča, mladi inženjer Josip Slade-Šilović imao je zadatak da nakon Berlinskog kongresa 1878. projektuje savremeni put za kola od Kotora do Cetinja.

Ovaj projektant iz Trogira bio je kasnije i dvorski graditelj, a slovom M pokazao je navodno svoju tajnu ljubav prema crnogorskoj kneginji Mileni. Crnogorski pisac Jovan J. Martinović preneo je i šalu Cetinjana koja je nastala na račun ovog slova M.

„A zamisli da se u nefalju zaljubio u princezu Olgu, ovi put se ne bi završava’ bez gusala!“

Projketant puta Josip Šilović Slade, građevinski inženjer i arhitekta iz Trogira, u Crnu Goru je došao na poziv knjaza Nikole. Izgradnja puta započela je 1878. godine, a završena 1884. Put se proteže ivicom Nacionalnog parka Lovćen i očuvan je gotovo u celosti u izvornom obliku. Najpoznatiji je po svojih 25 oštrih krivina, odnosno serpentina (kanica).

Žena Blic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top