Dodik: “I mi smo napravili jedan naš non-pejper”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik istakao je danas da je pomodarstvo postalo pisati pisma i slati non-pejpere, te da i on ima jedan spreman, koji će poslati kada dođe vrijeme za to.

Ne šalim se. Ako je to pomodarstvo, mi smo napravili jedan naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana isto tako poslati svima, ali mislim da je naša ključna aktivnost to što ćemo u NSRS održati raspravu i sačiniti jednu platformu za pregovore sa stranama u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Evropski komesar za proširenje Oliver Vehelji dolazi sutra u Bosnu i Hercegovinu, a Dodik je naveo da će, između ostalog, razgovarati o gradnji trase puta “Pet ce”, koja bi trebala da poveže Banjaluku i Beograd.

– Znam da je ranije Evropska unija odredila preko tri milijarde evra podrške investicijama na Zapadnom Balkanu. Nešto će od toga ići i za BiH, time i za Srpsku, neka četiri projekta. Jedan od tih projekata je i koridor Pet ce, od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju, gdje treba da dobijemo značajnu donaciju. To je za nas važno, jer je to dio trase kojom želimo da spojimo Banjaluku i Beograd. Mi to ne krijemo, tako da ćemo razgovarati i na tu temu – rekao je Dodik.

Što se tiče proširenja Evropske unije, Dodik smatra da ni Evropa više ne radi na tome.

– Nema konsenzusa o tome da EU primi nove zemlje u članstvo EU, a ovdje nešto kao fingira neku vrstu priče da se održava kroz nekih 14 tačaka i preporuka za koje i oni sami znaju da ne mogu da budu provedene, kao što je ona da se niži nivoi vlasti odreknu kompetencija za neka pitanja i prenesu na zajednički nivo. To smo slušali i prije deset godina; nije prošlo tada, neće proći ni sada. Samo postavljanje jedne takve preporuke predstavlja smetnju – ocijenio je Dodik.

Srpskainfo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top