Čović: Bošnjaci ako želite očuvati BiH, onda je vrijeme za dogovore

Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati u BiH, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je istakao da je uvjeren da će bošnjačka strana učiniti da se Federacija BiH transformiše kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

– Biće nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda – rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači.

Čović je poručio da BiH ima svoju budućnost i da njegov optimizam nije presušio, ali uz uvažavanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH kroz legitimno predstavljanje.

– To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tom smjeru – rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je najavio da će poslije vaskršnjih praznika biti održani sastanci, kojima bi se, uz zvaničnike SAD i EU, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći.

– Očekujem da je realno tokom maja usaglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije – poručio je Čović.

Srna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top