Na današnji dan Kecmanova trica šokirala je Zagreb. “Kao da je netko ugasio ton”

NA DANAŠNJI dan 2010. godine u zagrebačkoj Areni gledali smo jednu od najdramatičnijih završnica u povijesti europske košarke.

U finalu regionalne ABA lige u zagrebačkoj Areni sastali su se veliki rivali – tada moćna Cibona i beogradski Partizan. Momčad Duška Vujoševića vodila je do zadnje sekunde, a onda je Bojan Bogdanović zabio tricu za 74:72 i veliko slavlje na krcatim tribinama Arene. Slavili su već i igrači i klupa Cibone, kada ih je šokirao Dušan Kecman. Samo 0.6 sekundi prije kraja meča danas 43-godišnji Kecman sa svoje polovice terena zabio je tricu koja mu je obilježila karijeru.

Dok su Hrvati slavili, Srbi su izveli loptu ispod svoga koša i predali je Kecmanu, koji je s dvadesetak metara zabio koš kakav se pogađa jednom u životu.

Partizan je osvojio naslov (75:74), a situaciju u dvorani nakon isteka vremena najbolje je opisao autor epskog koša.

“Sjećam se, bilo je to kao da je netko ugasio ton”, rekao je Kecman, danas team menadžer Partizana. 

O njegovom košu polemike su trajale godinama. Cibona se žalila da je koš neregularan jer je taj šut “tehnički nemoguće izvesti za 0.6 sekundi”, da bi vodstvu lige uputila i službeni zahtjev za poništenjem utakmice jer su njezini igrači s klupe, trener Velimir Perasović i pomoćni trener Tomislav Mijatović bili na parketu u trenutku Kecmanovog pogotka. Žalba je odbijena jer je Kecman uputio loptu prema košu u regularnom vremenu, a suci u zapisniku nisu naveli da su u tom trenutku na parketu bili članovi Cibone koji nisu sudjelovali u igri.

ESPN je rasplet zagrebačkog finala uvrstio među deset najnevjerojatnijih završnica u povijesti prijenosa sportskih događaja.

U emisiji “SportsCenter, u izboru “srceparajućih završnica”, finale Cibone i Partizana ušlo je na listu kao jedini neamerički meč.

Navijači ABA lige Kecmanovu tricu izabrali su prošle godine najvećim trenutkom u povijesti regionalne lige. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top