U LUCI KOD NEVESINJA OBILJEŽEN DAN FORMIRANjA DRUGE LAKE PJEŠADIJSKE BRIGADE

Pomenom poginulim borcima i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje u Luci, juče je obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Shodno epidemiološkoj situaciji, ove godine nije bilo masovnog okupljanja, ali je datum oživio sjećanja saboraca na vrijeme od prije 29 godina koje je bilo puno iskušenja i stradanja.

Kod Spomen obilježje sa imenima 207 pogiulih boraca i 109 civila pomen su služili sveštenici Slavko Lalović i Mladen Čalija. Cvijeće su položile delegacije opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije.

Druga laka 2

Sveštenik Lalović je rekao da je današnji pomen i molitva upućena onima koji su temelje Republike Srpske natopili krvlju da bi današnje generacije živjele u slobodi.

„Ovakve događaje treba da obilježavamo sa ponosom kako bi odbranili i sačuvali lik i djelo naših boraca i tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata“, poručio je predsjednik Opštinske boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac. On je izrazio nadu da će pandemija prestati i da će naredne godine jubilarna godišnjica biti masovno obilježena, kako to i dolikuje srpskoj vojsci.

Druga laka 3

Čestitke povodom Dana formiranja Druge lake brigade stigle su od ratnih komandanata, Dušana Vukoja i Bora Antelja.

„Neka je vječna slava i pokoj duši svim onim koji se u smjelom i odvažnom hodu naprijed žrtvovaše za svoj srpsku narod i našu slobodu. Oni su dali najviše, njih treba uvijek spominjati, a njihov doprinos nikad zaboraviti“, naveli su između ostalog u telegramu ratni komandanti.

Druga laka pješadijska brigada tokom rata imala je zonu odgovornosti od oko 70 kilometara, od Živanjskog dola do Ljubine na konjičko-nevesinjskom ratištu.

Izrasla je iz Prvog odreda srpske teritorijalne odbrane koji je formiran od mještana Boraka i okolnih sela i dobrovoljca koji su priskočili u pomoć prognanom srpskom stanovništvu iz Konjica.

Brigada je držala težak teren i često priskakala u pomoć dugim jedinicama Hercegovačkog korpusa, ali je čitavog rata bila na visini zadatka. Dejton je izbrisao zonu odgovornosti brigade, ali uspomene na ovu specifičnu vojnu formaciju ne blijede i pored toga što se mali broj Srba vratio na stara ognjišta.Radio Nevesinje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top