Pola tona kokaina zaplijenjeno u Pločama trebalo završiti u Hercegovini

U toku je opsežna istraga policijskih agencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zapljeni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. marta u luci Pločeu kontejneru s bananama. Vrijednost zaplijenjenog kokaina na narkotržištu iznosila bi 130 miliona KM (65 miliona eura), ali po robu pune dvije sedmice niko nije došao, iako su istražitelji čekali danima kako bi naručioce ove pošiljke uhvatili na djelu.

Kokain sakriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima, stigao je brodom iz Ekvadora, a sumnja se da su narkodileri imali doušnike u luci, ali i među carinicima koji su im dojavili za zapljenu.

Zvanično je iz dubrovačke policije rečeno da je zaplijenjena droga bila namijenjena za distribuciju u susjednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

Iako su prekjuče hrvatski mediji objavili, pozivajući se na policijske izvore, da trag vodi do firme s područja Tuzlanskog kantona, policijski izvori navode da firma iz Tuzle koja je navodno naručila banane uopšte ne postoji.

U cijeli slučaj uključeno je i Tužilaštvo BiH, a odnedavno i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Saznajemo da je kokain trebao završiti na području Hercegovine. Navodno, policija je namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu.

Sumnja se da je tačno odredište šlepera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg i da je zatim droga trebala biti dalje distribuisana.

Za sada niko nije uhapšen, ali, uz koordinaciju bh. i hrvatske strane, steže se obruč oko naručioca kokaina.

Pitanje je samo do kojeg će se nivoa u narkolancu potezati odgovornost za to što 575 kilograma čistog kokaina nije donijelo milionsku dobit, nego je završilo u rukama policije. ”Jutarnji list” juče je naveo da se zasad niko od uhapšenih u akcijama u protekla dva mjeseca ne dovodi u vezu s ovom pošiljkom droge.

TOP PORTAL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top