KLJUČ: GRAD ČIJE IME JE UKLESANO NA STEĆKU (VIDEO)

Srednjovjekovni grad Ključ nalazi se nedaleko od Gacka. Sagradio ga je gospodar Zahumlja Sandalj Hranić u petnaestom vijeku, a bio je njegova rezidencija i najvažnije utvrđenje u kojem je izdao najviše povelja.

Prvi pisani dokument u kojem se pominje grad Ključ je Povelja Sandalja Hranića od 28. decembra  1410. godine.

Kako se navodi, on je u prvom redu imao da kontroliše najvažniji hercegovački drum koji je vodio od Dubrovnika preko Trebinja, Gacka, Čemerna i Foče.

Grad se sastojao iz donjeg i gornjeg dijela, a spajala su ih tajna vrata. Grad u osnovi ima pravougaoni oblik. Na gornjem gradu bile su dvije kule, od kojih je jedna služila kao tabija (tvrđava) a druga kao tamnica.

Pred Ključem, na glavici Čućenici nalazio se stećak Radonje Ratkovića koji za sebe kaže da „pogibe za svog gospodara pod gradom Ključem”. Ovo je jedini grad kod nas čije je ime uklesano na jednom stećku.

Jelena, žena Sandalja Hranića, kćerka kneza Lazara i udovica Balšića izgradila je crkvu pred gradom.

Ključ je se u prošlosti smatrao jednim od najvažnijih gradova Hercegovine. Dva topa sa ovog utvrđenja prenesena su u Zemaljski muzej u Sarajevu, a stećak Radonje Ratkovića je 60-ih godina prošlog vijeka prenesen u Vojni muzej u Beogradu. Grad Ključ je od 2005. godine nacionalni spomenik i pod zaštitom je države.

Izvor: TO Gacko

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top