GRADONAČELNIK KORDIĆ PREDLAŽE RADMILU KOMADINU IZ HDZ-a ZA ČELNU SRPSKU POZICIJU U MOSTARU

Treća redovna sjednica Gradskog vijeća Mostara biće održana sutra s početkom u 10 časova.

Na dnevnom redu naći će se 24 tačke među kojima su najznačajnije nacrt budžeta za 2021. i odluka o imenovanju Glavnog savjetnika Grada Mostara.

Odluku o imenovanju Glavnog savjetnika predložiće gradonačelnik Mostara, a to bi trebala biti Radmila Komadina koja je i do sada obavljala ovu funkciju.

Radmila Komadina je prvi put za glavnog savjetnika Grada Mostara izabrana 4. jula, sada već davne, 2006. godine i od tada do danas je ostala na ovoj važnoj funkciji.

Prema Statutu Grada Mostara, glavni gradski savjetnik, kao izabrani zvaničnik, dolazi iz reda jednog od konstitutivnog naroda BiH; tj. ne može biti iz reda istih naroda, koji zauzimaju mjesta gradonačelnika i predsjednika Vijeća.

Te 2006. godine Klub Srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara i gradonačelnik Mostara za glavnog savjetnika Grada Mostara predložili su vijećnicu Radmilu Komadinu iz HDZ-a BiH. Komadina je diplomirani pravnik i do tada je radila u Gradskoj ljekarni Mostar.

Pozicija glavnog savjetnika po Statutu Mostara trebala bi biti jedna od tri najvažnije u Gradu, uz gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

Komadina bi i ubuduće trebala ostati na ovoj poziciji  zahvaljujući prijedlogu samog gradonačelnika Maria Kordića, te tako dvadeset godina obavljati dužnost na najvažnijoj srpskoj poziciji u Mostaru.

Klub Srba nije se još izjasnio o ovom prijedlogu.

Stranke sa srpskim predznakom u protekloj predizbornoj kampanji problematizovale su činjenicu što Srbi iz HDZ-a, SDA i drugih stranaka koje nemaju podršku srpskog naroda popunjavaju srpske pozicije.

No u Gradskom vijeću, odnosno Klubu Srba, samo je jedan vijećnik iz srpske stranke- Velibor Milivojević. Ostalo troje su iz HDZ-a i SDA: Radmila Komadina (HDZ), Miljana Kovačević (HDZ) i Nataša Jekić (Koalicija za Mostar).

Da li će Klub Srba dati podršku za imenovanje Radmile Komadine i pod kojim uslovima biće poznato već danas.

Imenovanje kadra HDZ-a na čelnu srpsku poziciju veliki je šamar Srbima u Mostaru.

top portal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top