Crna Gora: Ponovo usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Skupština je ponovo usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti, glasovima 41 prisutnog poslanika vlasti. Ponovo su usvojene i izmjene i dopune zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Sjednica Prvog vanrednog zasijedanja Skupštine o ovoj godini počela je sa zakašnjenjem od sat.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da kvorum postoji jer je u sali prisutan 41 poslanik.

Poslanici će se na prvoj sjednici ponovo izjasniti o predlozima Vlade koji su usvojeni krajem prošle godine, ali je predsjednik države Milo Đukanović odbio da ih potpiše.

U sali su poslanici vlasti, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i svi ministri.

Sjednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

Na dnevnom redu je ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovjesti, izmjenama i dopunama zakona o kreditnim institucijama, izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Nakon ove sjednice, za danas je planirano i drugo vanredno zasjedanje na kojem će se ponovo odlučivati o predlozima poslanika vlasti, koje je takođe predsjednik države odbio da poptiše.

To su izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Skandalozan dopis”

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio je danas da Ustavni sud traži da se Skupština izjasni po podnešenom zahtjevu o ocjeni ustavnosti u roku od 15 dana, što nije do sada zabilježeno.

Bečić je kazao da su poslanici parlamentarne manjine podnijeli Ustavnom sudu inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje je Skupština donijela u decembru – odluke za obrazovanje Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izmjenama Poslovnika i izboru članova DIK-a.

„Primio sam skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda koji traži da se Skupština odredi prema predlogu zaocjenu ustavbnosti odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasjedanju Skupština ne može u tom roku utvrditi odgovor Ustavnom sudu. U svakom drugom zahtjevu je rok za odgovor 30 dana. Prvi put u istoriji je postavljen rok od 15 dana“, kazao je Bečić.

Dodao je da je danas Skupština danas dobila još jedan dopis – da se odredi i o predlogu o ocjeni ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika.

„I za to se ostavlja rok od 30 dana. Uvjeren sam da su različite sudije izvjestioci dali predloge, uvjeren sam da je predsjednik US rok od 15 dana za odgovor tražila sutkinja Desanka Lopičić, pa neka me US demantuje ako imam pogrešnu procjenu. Ovo neko pod hitno mora da objasni. Neko želi da najveći zakonodavni dom bude onemogućen u ispunjavanju ustavnih nadležnosti. Uvjeren sam da iza ovog zahtjeva stoji sutkinja Desanka Lopičić, ovo je dokaz instrumentalizacije, ali i budi sumnje u opasne namjere u ovom procesu“, kazao je Bečić.

Rekao je da je pred početak ove sjednice uputio dopis US u kojem je naveo da Skupština ne može odgvooriti u roku od 15 dana i nije do sada zabilježeno da se odgovor traži u roku kraćem od roka u kojem se može sazvati sjednica Skupštine.

Tražio je da US odredi drugi, objektivni rok za dostavljanje odgovora.

U Skupštinu je ranije danas došao i poslanik opozicije Genci Nimanbegu.

Nimanbegu u Skupštini
Nimanbegu u Skupštinifoto: Biljana Matijašević

Ispred zgrade Skupštine je nekoliko desetina pristalica patriotskih organizacija sa zastavama Crne Gore i NATO-a. Okupljeni nose natpise: “Stop fašizmu”, “No pasaran”, “Ne crtajte mete”, “Stop prijetnjama”, “Ne kršite Ustav”…1 / 5 Foto: Alisa Hajdarpašić

Zbog očekivanog okupljanja uprkos epidemiološkim mjerama prisutni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Saobraćaj se odvija bez prekida. Ispred Skupštine je postavljena čelična ograda pored koje stoje policajci. Iz MUP-a su ranije danas saopštili Vijestima da se spremaju za “patriotski skup”.

Đukanović je, kada je vratio zakone na ponovno glasanje, u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, kazao je Đukanović.

On je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je ranije da će, na pokušaj opstrukcije i blokade sistema od opozicije, odgovoriti u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone.

On je objasnio da se u ponovnom izjašnjavanju poslanika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

Vijesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top