Naša Hercegovina

Kostrešević: Procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice oko Trebinja gotovo 15 miliona KM

Vršilac dužnosti direktora Јavnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević izjavio je da su u trogodišnjem planu ovog preduzeća od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti, među kojima je rahabilitacija putnog pravca Prijedor-Banjaluka, izgradnja istočne obilaznice oko Trebinja, te obnova puta Јezero-Šipovo.

Kostrešević je naglasio da je procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice oko Trebinja gotovo 15 miliona KM, dok je rehabilitacija puta Јezero-Šipovo vrijedna oko 11 miliona KM.

– Rehabilitacija ovog puta treba da počne ove godine. Mreža magistralnih i regionalnih puteva u tom dijelu Srpske nije na zadovoljavajućem nivou i činićemo sve da to promijenimo – rekao je Kostrešević u intervjuu za Srnu.

Prema njegovim riječima, među planiranim kapitalnim projektima od posebnog značaja je rehabilitacija putnog pravca Prijedor-Banjaluka, koji je izuzetno važan za banjalučku regiju jer je postao poznat po ogromnom broju saobraćajnih nesreća.

– Rehabilitacija će sigurno da počne u ovoj godini i završetak ovog projekta će bitno uticati na bezbjednost saobraćaja – dodao je Kostrešević.

Kostrešević je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu svjesni da se ovakve kapitalne investicije ne mogu realizovati za kratko vrijeme.

– Svi očekuju da tako zahtjevna obnova puta može da se završi mnogo prije nego je to realno moguće. Koliko god se učesnicima u saobraćaju čini da nešto predugo traje, moram reći da ovakvi projekti nisu nešto što može da se završi za mjesec ili dva jer su oni u finansijskom i tehničko-tehnološkom smislu zaista zahtjevni – objasnio je Kostrešević.

Govoreći o poslovanju u prethodnoj godini, koju je obilježila pandemija virusa korona, Kostrešević je rekao da je primjetan pad prihoda od oko osam-devet odsto, što je iznad prvobitnih procjena.

– Pad prihoda je vidljiv, prvenstveno zbog nemogućnosti naplate od indirektnih poreza. S druge strane, preraspodjelama sredstava uspjeli smo da amortizujemo pad prihoda i sačuvamo prioritete poslovanja – napomenuo je Kostrešević.

Kostrešević je naveo da su ovogodišnja ulaganja u putnu mrežu podijeljena u dva značajna segmenta u operativnom smislu, od kojih je jedan segment redovnog održavanja puteva, vrijedan oko 60 miliona KM, a koji predstavlja kičmu poslovanja “Puteva” i jedan je od najvažnijih segmenata u vezi sa bezbjednošću učesnika u saobraćaju.

Drugi segment, naveo je Kostrešević, odnosi se na investicije, a iznosio je, takođe, 60 miliona KM.

Prema Kostreševićevim riječima, ovaj segment zavisi od procjena na terenu i potreba lokalnih zajednica.

On je istakao da je stanje putne mreže u Republici Srpskoj zadovoljavajuće, ali da ga je potrebno dovesti na viši nivo sa što više ulaganja kako bi se smanjila razlika u kvalitetu magistralne i regionalne putne mreže između Srpske i zemalja okruženja.

– U narednom periodu očekujem unapređenje u tom segmentu – istakao je Kostrešević.

Kada je riječ o najznačajnijim projektima urađenim u prošloj godini, on je izdvojio obnovu puta Ljubinje-Trebinje, dugog oko 60 kilometara, čija je vrijednost iznad 12 miliona KM.

– Ovaj putni pravac je završen u kompletu i mislim da je to rehabilitacija koja je zadovoljila sve kriterijume. Izuzetno važna je i obnova putnog pravca Modriča-Šešlije-Doboj, gdje su radovi na samom kraju, a koja je koštala više od 15 miliona KM – naglasio je Kostrešević.

On je dodao da je od velikog značaja i projekat Crna Rijeka-Bjelajce, vrijedan više od šest miliona KM.

– Tu je i nekoliko manjih infrastrukturnih projekata, ali koji su posebno značajni za same lokalne zajednice, kao što je kružna raskrsnica u Banjaluci kod `Lesnine`, koja je sigurno dala veliki doprinos gradu u pogledu samog protoka saobraćaja – napomenuo je Kostrešević.

Kao značajne projekte u prethodnoj godini, on je pomenuo i dvije kružne raskrsnice sa obilaznicom u Brodu, kao i kružnu raskrsnicu u Prnjavoru.

– To su projekti rađeni u saradnji sa lokalnim zajednicama na način da `Putevi` finansiraju izgradnju, dok lokalne zajednice rješavaju imovinskopravne odnose i regulisanje prostornoplanske dokumentacije – rekao je Kostrešević.

rtrs

Input your search keywords and press Enter.