Naša Hercegovina

Vlada Srpske pomaže hotelijerima i turističkim organizacijama

Hotelijerima i turističkim agencijama biće uručena novčana pomoć za prevazilaženje krize u poslovanju.

Odlučila je Vlada RS na današnjoj sjednici na kojoj je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o garantnom programu podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije.

Vlada RS donijela je, na prijedlog Upravnog odbora Кompenzacionog fonda, Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona. 

– Uredbom je predviđeno da se iz sredstava Кompenzacionog fonda RS navedenim privrednim subjektima obezbijede novčana sredstva radi redovnog izmirivanja obaveza prema radnicima za doprinose, kao i ostalih poreskih obaveza – saopšteno je nakon sjednice.

Podsjetimo da se premijer Radovan Vučković prošle sedmice sastao sa  predstavnicima Privredne komore RS i udruženja hotelijera i turističkih organizacija.

Prema donesenoj Uredbi, za privrednog subjekta uplatiće se porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar 2020. godine.

Pravo na dodjelu sredstava imaju privredni subjekti koji obavljaju pretežnu/osnovnu djelatnost: hoteli i sličan smještaj, odmarališta i ostali smještaj za kraći odmor, ostali smještaj, djelatnost putničkih agencija, djelatnost tur-operatora i izvođačku umjetnost.

Privredni subjekt koji podnosi zahtjev za dodjelu sredstava dužan je da ima registrovano sjedište na teritoriji Srpske, da nije smanjio broj radnika za više od 15 odsto, od 29. februara do 31. avgusta, da ima finansijski gubitak koji podrazumijeva prosječan pad prometa od jula do septembra u procentu od najmanje 40 odsto i više u odnosu na isti period lane i da je izmirio poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30. junom 2020. godine.

Privredni subjekt podnosi zahtjev za dodjelu sredstava nadležnom ministarstvu najkasnije do 20. decembra 2020. godine. Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj Uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul – septembar, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period. Postupak dodjele sredstava sprovodiće Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo prosvjete i kulture.

Srpskainfo

Input your search keywords and press Enter.