Naša Hercegovina

BOLNICA I DALJE TRAŽI MEDICINSKO OSOBLJE: Manje hospitalizovanih u Trebinju

U trebinjskoj bolnici nešto je manji broj osoba koji se liječe od posljedica zaraze korona virusom, a i dalje je najveći problem medicinski kadar, naročito medicinske sestre i tehničari.

V.d. direktora bolnice za medicinska pitanja Stanko Buha kaže da je na poziv trebinjske bolnice upućen nezaposlenima u cijeloj regiji javilo samo sedam medicinskih sestara i tehničara.

Prema njegovim riječima 21 medicinski tehničar čeka posao na trebinjskom birou, a 92 na fočanskom zavodu za zapošljavanje.

Buha navodi da bi već naredne sedmice jedan broj ljekara specijalizanata trebao da ide u Banjaluku na dodatnu edukaciju za rad sa kovid oboljelima.

– Pretpostavlja se da će januar i februar biti još teži, jer dolaze sezonski grip i drugi virusi. Za januar i februar ćemo biti spremni što se tiče obučenog kadra – ističe on.

Buha dodaje da i zdravstveni radnici oboljevaju i ne mogu raditi, pa se dešavalo da je od sedam do deset zdravstvenih radnika zaraženo u jednom danu.

– Imamo slučajeva da u nekim službama angažovanim oko korona pacijenata su svi ljekari zaraženi, a u drugim sve sestre i tehničari. Pacijenti to ne osjete, ali zdravstveni radnici to sigurno trpe i posljedice po njihovo fizičko i mentalno zdravlje će se kasnije osjetiti – navodi on.

On kaže da kad bi se svi vratili na posao ne bi bilo kadrovskog deficita u trebinjskoj bonici.

Broj hospitalozovanih pacijenata u bolnici Trebinje danas je 77, dok je taj broje protekle sedmice rastao preko stotinu.

Srpskainfo

Input your search keywords and press Enter.