,,National geographic“ 1908: Crnogorci su srpsko ratničko pleme, oni su ponosni Srbi uvijek spremni na odbranu domovine (FOTO)

O srpskom narodu Crne Gore ,,National geographic” napisao je da su oni među najvećim i najljepšim ljudima u Evropi, da je to srpsko ratničko pleme – ratnici koji su uvijek spremni da se podignu na oružje protiv neprijatelja

Obje zemlje (Srbija i Crna Gora) su naseljene Srbima. U periodu od 12. do 14. vijeka kraljevstvo Srba je zauzimalo i Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Tesaliju, dio Bugarske i sva grčka ostrva osim Atike i Peloponeza. Kad su Turci osvojili zemlju, grupa Srba se povukla u planine sada poznate kao Crna Gora, pisao je časopis ,,Nacionalna geografija“ u novembru 1908. godine u svojoj prvoj reportaži o srpskom narodu Srbije i Crne Gore.Peder B. Helland – Hope

Američki magazin istakao je da su se Srbi nastanjeni na planinskim vrhovima Crne Gore uspješno branili od stalnih napada otomanskih sultana.

Srbija je, kako je pojasnio magazin svojim američkim čitaocima prije više od jednog vijeka, približno veličine Vermonta i Nju Hempšira zajedno, dok je Crna Gora veličine tri Roud Ajlenda.

Srpska teritorija Crna Gora, kako se ističe u tekstu, može da se ponosi time što nikad nije bila osvojena od Turaka.​​

– Srbija je prikladno nazvana, tačnije prekrštena u ,,raj za siromahe“, iako tokom našeg puta sa kraja na kraj te zemlje nismo sreli ni jednog jedinog prosjaka, dok je poljoprivrednih radnika bilo skoro isto kao i malih farmera u Engleskoj, pisalo je u reportaži.

Američki magazin pisao je da su srpske teritorije nesumnjivo najljepše, najslikovitije i najplodnije na Balkanu i dodao da se sa pravom nazivaju ,,baštom Balkana“.

– Ali Srbi imaju ljepši naziv za njihovu rodnu zemlju – ,,bašta Balkana“, koja je, nesumnjivo, najslikovitija i najplodnija od svih balkanskih zemalja. Dalje, kako sa ravnih, močvarnih obala Dunava zalazite u unutrašnjost zemlje, obradive površine postaju bogatije, a krajolik sve ljepši, poručio je autor.

,,National geographic“ nazvao je Srbiju poljoprivrednim El Doradom, naglašavajući da seljaci mogu živjeti i uspješno proizvoditi koristeći se staromodnim metodama, a zatim postavio pitanje šta bi li se onda sve moglo postići modernijom mašinerijom i većim kapitalom.

– Svake sezone ima dva prinosa sena, pšenice i ječma, dok kukuruz, ovas, konoplje i duvan rastu kao korov! Samo uzgajanjem svinja mogu da se zarade milioni, dok bi uzgajanje konja i stoke na veliko bilo isto toliko unosno, poručeno je američkim čitaocima. ​

O srpskom narodu Crne Gore napisano je kako su oni među najvećim i najljepšim ljudima u Evropi, da su Crnogorci srpsko ratničko pleme – ratnici koji su uvijek spremni da se podignu na oružje protiv neprijatelja.

– Ratnički su narod, uvijek spremni da se podignu na oružje protiv stranog osvajača i neprijatelja, i isto tako spremni su da brane svoje domove, što smatraju svojim pravom. Oni, stoga, imaju reputaciju da su uzbudljivi, svađalice i nasilni, ali svaki čovjek, čak i onaj najsiromašniji, ima ponos i držanje džentlmena, poručuje se u tekstu.

Američki novinari pisali su o moralu Srba iz Crne Gore, a naglasili su kako su krađe i poroci izuzetni rijetki. U tekstu se posebno ističe i da su žene izuzetno poštovane i zaštićene od strane muškaraca.

– Krađa im je nepoznata, a skoro i da nisu čuli za pijanstvo. U skorašnjem izvještaju jednog gradskog zvaničnika pisalo je da je bilo samo pet ljudi koji su u zatvoru proveli pola godine, zbog sablasne priče na uštrb narodnog morala. Žene su naširoko cijenjene. Žena se sa sigurnošću može kretati bilo gdje u zemlji, zaključio je ,,National geographic“ u reportaži iz novembra 1908. godine.

IN4S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top