Naša Hercegovina

POTVRĐENO: Vlada Republike Srpske većinski vlasnik Andrićgrada

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas Odluku o ustupanju i prenosu udjela članova u Privrednom društvu „Andrićgrad“, čijom implemetacijom će Vlada Republike Srpske biti upisana kao većinski vlasnik.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dalibor Panić, koji je prisustvovao sjednici višegradskog parlamenta, rekao je da će Vlada Srpske biti upisana u strukturu vlasništva Andrićgrada sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa 14,50 odsto, a preduzeće „Lotika“ i Emir Kusturica sa 21,82 odsto.

„Ova odluka predstavlja preduslov da svaki od osnivača u Skupštini društva `Andrićgrad` u odgovarajuće registre bude upisan na osnovu kapitala uloženog od 2011. godine“, rekao je Panić.

On je istakao da je u Andrićgrad do sada uloženo 23.787.265 KM.

Prema izvještaju koji je prezentovan na sjednici SO od 2011 do danas Vlada Srpske je uložila u kompleks 15.1 milion  KM, opština 3,4 miliona i „Lotika“ 5.000.000 KM. 

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je usvojena veoma važna odluka i da će Republika Srpska uskoro postati većinski vlasnik Andrićgrada.

Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica

„To smo dogovorili u prethodnom periodu i opština, kao i preduzeće `Lotika` ostaće u određenom udjelu. Ovakva odluka je trebalo da bude donesena ranije, ali je to odgođeno zbog epidemije virusa korona“, rekao je Đurević.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj projekat, uz pomoć Vlade Srpske, biti više održiv.

„Vlada Srpske će podržati nastavak završetak Anrićgrada, kao i njegovo funkcionisanje po uzoru na Olimpijski centar `Jahorina`“, naveo je Đurević.

Vlada Republike Srpske je sredinom jula odlučila da iz budžetske rezerve plati 25.000 KM za  verifikaciju svih dosadašnjih ulaganja u Andrićgrad. Potvrđuju i da je započet proces procjene cjelokupne imovine Andrićgrada, a da će 25.000 KM biti potrošeno na usluge procjene, troškove notara te druge tehničke i prateće troškove koji mogu proisteći iz navedenog postupka.

“Završetak svih navedenih aktivnosti očekujemo do kraja tekuće godine, nakon čega će Vlada Republike Srpske biti većinski vlasnik kapitala društva Andrićgrad” – istakli su tada iz Ministarstva trgovine i turizma.

Izvor: Buka Foto: FacebookANDRIĆGRAD

Input your search keywords and press Enter.