Naša Hercegovina

Bilećko selo Ćurjan danas dobilo vodu

Mještani sela Ćurjan kažu da je za njih ovo istorijski dan koji će olakšati njihovu svakodnevicu.
„Voda je stigla iz Vrioke koja je udaljena oko 40 kilometara. Bilo je potrebno instalirati četiri pumpe i položiti kilometre cijevi da bi voda došla do krajnjih korisnika. Najiskrenije se zahvaljujemo onima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ovog projekta“, kaže Obrad Stijačić koji vodi porijeklo iz sela Ćurjan.

Projekat vodosnabdijevanja mjesne zajednice Plana i Bijela Rudina, Udruženje voda Plana počelo je realizovati 2011. godine i polako ga privode kraju. Osposobili su vodovodnu mrežu u dužini preko 40 kilometara, dok je više od 260 domaćinstava dobilo vodu.
„Sva domaćinstva koja su planirana projektom koji je započet prije devet godina do maja naredne godine dobiće vodu. Uložili smo veliki trud i založili se da realizujemo sve ono što smo planirali. Ovo je jedan od najvećih projekata u Bileći i nama je najvažnije da voda svaki dan teče kroz cijevi“, kaže predsjednik Udruženja korisnika voda Plana, Nenad Vukoje.Projekti su realizovani zahvaljujući sredstvima prikupljenim iz više izvora: iz Budžeta opštine, donacijama, projektima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, projekatima IFAD-a i novčanim izdvajanjima mještana ovih sela.„Vlada Republike Srpske iz donatorskih sredstava Vlade Srbije donirala nam je 250.000,a mi smo uložili 180.000 konvertibinih maraka. Odlučili smo da dio sredstava, oko 30 do 40 hiljada prebacimo za realizaciju projekta vodosnabdjevanja sela Torič, a ostatak novca uložićemo u renoviranje mokriv čvorova u Srednjoškolskom centru“, pojašnjava Vukoje.
U narednom periodu problem vodosnabdjevanja biće riješen u selima: Trnovica, Lađevići, Vrbica, Đeče,Narat i Orahovica.„Tu je dovod vode jednostavan, nema mnogo pumpanja ni prepreka. U svako selo skoro da je došla voda, radi se na razvođenju prema domaćinstvima. Mještani Fatnice i Zasada pitanje vodosnabdijevanja počeli su rješavati, ali projekat nisu priveli kraju. Oni nisu dio Udruženja korisnika voda Plana, ali ćemo im sa zadovoljstvom pomoći da završe započeto“, kaže Vukoje.

Radio Bileća

Input your search keywords and press Enter.