Naša Hercegovina

Vrhovni sud RS odlučuje o presudi Trebinjcu na 15 godina zatvora za ubistvo sugrađanina

Tužilaštvo je tražilo veću zatvorsku kaznu, dok je odbrana zahtijevala da se prvostepena presuda ukine, a predmet vrati na novi postupak.

Milišić je u januaru ove godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 16 godina, a osim 15 godina za ubistvo, u kazni je objedinjena i presuda za nanošenje teških tjelesnih povreda Peri Miloševiću, te krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja.

Presuda je donesena u ponovljenom postupku, jer je Vrhovni sud RS već jednom ukidao presudu Milišiću, kojom je prvo bio osuđen na 20 godina zatvora.

Republički javni tužilac Svjetlana Brković je danas u obrazloženju žalbe navela da postoje “izrazito otežavajuće okolnosti”, među kojima su velika lakoća prilikom izvršenja djela, bizaran povod, te način izvršenja.

“Prijedlog je da se kazna od 15 godina preinači i da se izrekne veća”, kazala je Brković.

Branilac optuženog, advokat Veljko Ćivša, je ukazao da je došlo do bitnih povreda postupka, te prava na pravično suđenje i naveo da postoji “široka lepeza žalbenih osnova”.

Upozorio je na izjave nekih svjedoka da navodno “nije bilo grljenja” oštećenog, a posebno se osvrnuo na stanje Milišića u trenutku počinjenja djela, tvdeći da mu se Šupljeglava miješao u vezu sa djevojkom, te mu rekao „gdje ti je mala, ko ti sada je** malu”.ž

“Upravo su ove riječi bile okidač”, rekao je advokat Ćivša.

Naveo je kako je vještak utvrdio da se optuženi nalazio u stanju visokog gnjeva, te da mu je u trenutku počinjenja djela bila bitno smanjena uračunljivost.

“Tražim da se prvostepena presuda ukine, a predmet vrati na ponovni postupak”, zaključio je branilac.

Odluka Vrhovnog suda RS biće donesena na tajnom dijelu zasjedanja.

Mondo

Input your search keywords and press Enter.