Naša Hercegovina

Ovo ima samo u Hercegovini: Roditelji Zdravka Čolića i Vlade Divljana rođeni u komšiluku

Hercegovci pola u zbilji, pola u šali, vole kazati da je sve poteklo od njih, i da je ama baš svako na ovom svijetu što nešto znači u svom poslu nekako vezan za Hercegovinu. Čućete bez ikakvih dokaza da je starinom iz Hercegovine i genijalni Nikola Tesla i legendarni pobjednik nad Napoleonom-maršal Kutuzov. Naće se nekako hercegovačka veza i Novaku Đokoviću a ja sam u svoje uši čuo i da je legendarni košarkaš “leteći” Majkl Džordan, zapravo Đordan iz Dvrsnice u Popovu polju.

Hercegovina je svijetu zaista dala mnogo proslavljenih imena, pa tako Hercegovci, puno ponosni na svoje izdanke, a malo ljubomorni ako se neko drugi malo pročuje ili proslavi, marljivo tragaju za nekakvim slabašnim hercegovačkim vezama glasovitog nebi li i tog utjerali u aleju zaslužnih Hercegovaca.Ipak, dvojici velikih muzičkih zvjezda ovih prostora hercegovačke veze baši nisu tanke, nego naprotiv, baš su podebele.

O karijerama Zdravka Čolića i Vlade Divljana suvišno je govoriti. O njima je sve rečeno.

Zdravko Čolić je živa legenda eks-jugoslovenske estrade. Ovaj rođeni Sarajlija gotovo pola vjeka svojim glasovnim mogućnostima i efektnim scenskim nastupom puni koncertne dvorane i stadione širom bivše Jugoslavije. Njegove pjesme svi znamo a energijom dječaka ovaj skoro sedamdesetogodišnjak ne prestaje da iznenađuje publiku sa kojom zna i po dvije-tri, čak ponekad i četiri večeri, pjevati,đuskati, smijati se i zabavljati… Svojom pojavom legendarni Čola znao je izazvati histeriju koju smo mogli vidjeti samo kod Bitlsa ili Elvisa Prislija svojevremeno.

Pokojni Vlada Divljan je bio drugog kova. Vlada je svojom pojavom i svojom muzikom izazivao drugu vrstu reakcije. On je bio najveći džentlmen rokenrola. I u svojoj formi, komunikaciji, pa čak i u umjetničkom izrazu bio je gospodin čovjek, čovjek starog kova.U muzičkom svijetu, Vlada Divljan je isto što i Pol Makartni, isto što i Bouvi, tako da, ako se pozabavimo proučavanjem rok istorije, on je za ove prostore važan isto kao što su Bouvi ili Makartni važni za Englesku ili Ameriku.

Iako na prvi pogled različiti, oni su ipak po nečemu slični. Uvijek su u javnim nastupima bili ljubazni, kulturni i odmjereni, dakle fino vaspitani momci iz nekadašnje srednje klase. A možda je to i do porijekla. Ne znam jesu li se ikada sreli, vjerovatno jesu, a ne znam jesu li ikada pričali o tome, Čola nam to može još uvijek potvrditi, ali osim muzičke nadarenosti, još ih nešto povezuje. Naravno, to je hercegovačko porijeklo njihovih roditelja i to porijeklo čak u užem smislu. Ne ono, oni su isto iz Hercegovine ili Trebinje, eć su roditelji Zdravka Čolića i Vlade Divljana rođeni bukvalno u komšiluku.

Naime u selu Vlahovićima kod Ljubinja rođeni su Zdravkov otac Vlado, ali i majka Vlade Divljana, Biljana Sikimić.

Dok je otac Vlade Divljana rođen u Šumi trebinjskoj, u selu Dobromanima, a u ubližnim Mionićima takođe u Šumi trebinjskoj rođena je majka Zdravka Čolića, Stana, djevojačkog prezimena Vuletić.

Eto tako je to u Hercegovini, ni manje zemlje ni više čuda i sinhronicteta.

Vlada Divljan je često govorio o svom porijeklu, o svojim porodičnim vezama sa znamenitim trebinjskim protom Stevanom Pravicom i još poznatijim vladikom Serafimom Perovićem, a Zdravko sve što je stariji sve ga putevi više dovode u Hercegovinu i nema razgovora za medije u kojem neće spomenuti Trebinje i Ljubinje, zavičaj svojih predaka. Mjesto goji čovjeka, vole da kažu pametnjakovići, možda i jeste tako. Da nisu rođeni u Sarajevu i Beogradu, Čola i Vlada teško da bi postigli takve uspijehe, ali ipak ima nešto i u porijeklu. Posebno kad čujem ljude sa Vlahovića kada zapjevaju, doduše drugu vrstu muzike!

Rade Likić/Naša Hercegovina

Input your search keywords and press Enter.