Naša Hercegovina

U Trebinju počela dvodnevna konferencija „Internacionalizacija-biznis restart“

Dvodnevna konferencija „Internacionalizacija-biznis restart“ o jačanju intelektualnog vlasništva i transferu tehnologija u oblasti zelene mobilnosti, počela je danas u Trebinju u organizaciji Privredne komore Republike Srpske.

Direktor Sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Kokot izjavila je novinarima da je fokus na inovativnim rješenjima i zaštiti intelektualnog vlasništva.

Kokotova je rekla da je u okviru ove dvodnevne konferencije zamišljeno da prvog dana, odnosno danas, bude održano predavanje za privrednike o temi početka poslovanja.

„Neminovno se moramo dotaći uslova u kojima poslujemo u posljednja tri mjeseca, po tome smo birali temu da privrednicima obezbijedimo jednu dobru cjelodnevnu obuku o tome kako započeti, odnosno obnoviti svoje poslovanje i kako reagovati na situaciju izazvanu ovakvim pojavama koje nismo mogli predvidjeti“, rekla je Kokotova.

Prema njenim riječima, sutra – drugog dana konferencije biće predstavljanja proizvoda i softverskih rješenja domaćih kompanija.

„Imaćemo priliku da se upoznamo o softverskim rješenjima koja prate stanje u vinogradima i voćnjacima. To je sjajno inovativno rješenje za sve koji se bave uzgojem i preradom svojih proizvoda, kako mogu na adekvatan, jednostavan, napredan način da prate šta se dešava sa biljkama u pogledu svih uslova koji utiču na njihov razvoj i na kvalitet i obim prinosa“, navela je Kokotova.

Ona je rekla da je drugi proizvod, takođe, u vezi sa informacionim tehnologijama, a riječ je o modularnoj solarnoj klupi.

Kokotova je navela da je na konferenciji predviđeno predavanje o zaštiti intelektualnog vlasništva sa aspekta domaće regulative, pri čemu će fokus biti na zaštiti patenta, žiga, industrijskog dizajna i geografskog porijekla.

Gradonačelnik Mirko Ćurić zahvalio je organizatorima što su Trebinje izabrali kao mjesto gdje će biti održana konferencija, istakavši da je privreda važna.

Ćurić je izrazio nadu da će teme koje će biti zastupljene na konferenciji biti od pomoći i gradskoj upravi, ali i privrednicima iz Trebinja i Hercegovine.

„Svjesni smo situacije da se veliki broj proizvoda kako u Republici Srpskoj, tako i u BiH uvozi. Ovo je sada prilika da razmislimo, da vidimo šta je to od proizvoda što bi mi mogli ovdje da proizvodimo, a onda koje uslove treba ispuniti da bi se neki proizvod zašitio“, rekao je Ćurić novinarima.

Ćurić je istakao da je u Trebinju u posljednje vrijeme značajno unaprijeđena poljoprivreda.

„Postoji određena infrastruktura koja je bila neophodna. Prije svega, to su sistemi za navodnjavanje koje smo dobrim dijelom već uradili, tako da su se sada stekli uslovi da povećamo proizvodnju ali i da pratimo, uz podršku Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, da nam pomognu da sve one proizvode koje u narednom periodu budemo proizvodili i zaštitimo“, rekao je Ćurić i dodao da će time biti omogućen izvoz i povećanje cijene.

Konferenciji u Trebinju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Izvor: Grad Trebinje / Foto: Grad Trebinje

Input your search keywords and press Enter.