Naša Hercegovina

Dodik i Vučić na Paradi pobjede u Moskvi

U Moskvi se održava vojna parada povodom 75 godina pobjede nad fašizmom, kojoj na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica.

Dodik je juče doputovao u Moskvu, gdje ga je dočekala ruska delegacija, uz najviše državne počasti.

On je poručio da očekuje da će se Paradom pobjede rehabilitovati stare, istinske vrijednosti iz Drugog svjetskog rata.

„Treba se suprotstaviti reviziji sa kojom se i mi suočavamo, kao što je to bilo kroz deklaraciju koju su donijeli u parlamentu BiH gdje su srpski narod, koji je preživio genocid, stavili na treće mjesto stradalnika od fašizma u BiH, što je netačno i što je neka vrsta revizije istorije kod nas“, rekao je Dodik .

On je istakao da se i Rusi suočavaju sa činjenicom da narod, odnosno država koja je imala najviše stradalih i koja je odlučujuće doprinijela slomu fašizma u Evropi da se sada ta istorija na Zapadu drugačije piše.

Zajedno sa Dodikom doputovao je i Kusturica koji je u telefonskoj izjavi iz Moskve istakao da je Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi mjesto stvarnog ponosa, a defile najjačih i najmoćnijih naoružanja biće na neki način i ideja koja se vezuje i za naš opstanak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Moskvi razgovarao sa Putinom o, kako je naveo, ključnim političkim pitanjima, prije svega o Kosovu i Metohiji, te situaciji u regionu i svijetu.

Na Paradi pobjede na Crvenom trgu učestvuje i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, koje je juče posjetio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin, koji takođe prisustvuje Paradi, istakao je da su srpski gardisti dobro, zdravi su, uložili su ogroman napor i biće na visini zadatka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

„Pokazat će kako izgledaju potomci pobednika iz Drugog svetskog rata. U ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije pozdravio sam ih i poželeo im mnogo uspeha i da još jednom pokažu da su Srbi narod koji iznad svega ceni slobodu, da su uvek bili na pravoj strani svijeta i da su uvek bili narod koji nepogrešivo bira slobodu i pobedu“, rekao je Vulin.

U vojnim paradama koje će danas biti održane širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica.

Parada pobjede ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije održana 9. maja. Umjesto tradicionalnog datum za održavanje smotre izabran je 24. jun je jer tog datuma 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobjednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

Vojne parade povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu biće održane u 10.00 časova po lokalnom vremenu u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmješteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

TOP PORTAL

Input your search keywords and press Enter.