Veljko Miletić:Hercegovac u Formuli 1

Prije nekoliko godina jedan lokalni biznismen najavio je dolazak Formule 1, svjetskog sportskog mega spektakla u Hercegovinu. U iščekivanju tog popularnog putujućeg cirkusa ne bi bilo loše da se podsjetimo kurioziteta da je jedan hercegovački potomak u Americi već bio prisutan u Formuli 1 i to kao vlasnik, odnosno suvlasnik tima “Vel’s Parnelli Jones Racing”. Zvao se Veljko Miletić i bio porijeklom iz sela okoline Trebinja odakle je njegov otac Dušan još prije Prvog svjetskog rata, tragajući za boljim životom odselio u Ameriku. Dušan je u Americi oženio Stanu Spaić sa Zubaca kod Trebinja i sa njom dobio dvoje djece, sina Veljka i kćer Jelenu. Junak naše crtice Veljko rođen je 1925. u Lid Sitiju, Južna Dakota, ali je odrastao u Torensu kod Los Anđelesa gdje se posle školovanja bavio prodajom automobila. Sklon tehničkim inovacijama iz hobija se bavio prepravkom motora, pa je sa jednim automobilom prilagođenim mladi vozač Parneli Džons osvojiov prvo mjesto na lokolanoj auto trci. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1963. Veljko i Parneli postali su poslovni partneri te osnovali firmu VPJ koja se pored prodaje automobila bavila i auto trkama.
Njihovi automobil Johnny Lightning, kojima je upravljao Al Unser, pobijedili su u Indianapolis 500 trkama 1970. i 1971., a VPJ vozila osvojili su 51 automobilsku trku u Indyju sa vozačima kao što su Mario Andretti, Kevin Cogan, A.J. Foyt, Joe Leonard i Danny Ongais, a osim Unsera. Njihovi vozači osvojili su i tri američka prvenstva u Auto klubu. VPJ automobili startovali su u 276 trka američkog državnog prvenstva a tri najbolja bili su ravno 100 puta. VPJ je takođe 1975. konstruisao automobil Formule 1 za Marija Andreatija , i iako nije pobijedio ni u jednoj utrci, to je dovelo do revolucije u automobilima s motorima Indy. Nezadovoljan u to vrijeme popularnim četverocilindričnim motorima Drake-Offy, Miletić je odlučio modifikovati Cosworth F1 V-8 motor za upotrebu u svojim automobilima. Unser je prvi put pobijedio s novim motorom na Poconou 1976. godine, a do 1978. gotovo polovina automobila na Indy trkama koristila je Veljkov modifikovani Cosworths.
Veljko je umro od leukemije 1998. godine, a zanimljivo je da je svoju životnu saputnicu Ljepu upoznao tokom boravka u zavičaju svojih roditelja. Sa njom ima sina Dušana i kćer Sandru. Veljkova sestra Jelena udala se u Los Anđelesu za zemljaka Đorđa Vicu koji je imao kratku profesuonalnu karijeru u bejzbolu.

Rade Likić

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top